Bűnösnek találták az essexi „halálkamion” embercsempészeit

Bűnösnek találták az essexi „halálkamion” embercsempészeit

Az Eastern Avenue az essexi Graysban, ahol a bejelentés szerint a kamiont megtalálták (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminckilenc rendbeli emberölésben talált bűnösnek két vádlottat hétfőn a londoni központi büntetőbíróság. A két férfi, Eamonn Harrison kamionsofőr és az embercsempész hálózat egyik szervezője, Gheorghe Nica 39 vietnami állampolgárt, köztük két 15 éves fiút, vittek be illegálisan az Egyesült Királyságba, a szellőzetlen pótkocsiban várva a szabadulásra azonban mindannyian megfulladtak.

Tavaly októberben bejelentésre vonultak ki a hatóságok egy gazdátlanul álló bolgár rendszámú kamionhoz a délkelet-angliai Essex megyében, így találtak rá a raktérben fekvő áldozatokra. Később rekonstruálták a jármű útját. Eszerint a vontató nélküli pótkocsit Harrison szállította a belgiumi kikötőbe, majd az angliai oldalon egy másik sofőr, Maurice Robinson vette fel a szerelvényt. Ő már tavasszal bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés vádjában.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezte, és ennek tagja a két kamionsofőr is. Robinsontól eltérően azonban Harrison és Nica tagadta a vádakat. Harrison azt vallotta a bíróság előtt, hogy nem tudott a vietnamiak jelenlétéről az általa vezetett kamion rakterében. A londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke azonban hétfőn őt is bűnösnek nyilvánította.

A brit hatóságok többheti vizsgálat után, tavaly november elején azonosították az áldozatokat, és akkor derült ki hivatalosan, hogy az elhunytak valamennyien vietnami állampolgárok voltak, köztük két 15 éves fiú. Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc tizenéves is szerepel az áldozatok listáján; az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjed. A legidősebb áldozat egy 44 éves férfi. A névsor alapján az áldozatok között nyolc nő is volt. A vizsgálati jelentés szerint valamennyien fulladás következtében vesztették életüket, miután 12 órát töltöttek a légmentesen zárt raktérben. A szakértői vélemény szerint a szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fokos hőmérséklet is lehetett.

A bűnösnek nyilvánított vádlottak ügyében várhatóan jövőre születik ítélet.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben végződött embercsempészeti bűncselekmény ehhez mérhető tragédiával: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Emlékezetes, hogy 2015-ben Ausztriában egy teherautó rakterében 71 halott menekültet találtak, akik az oxigénhiány miatt megfulladtak, az embercsempészek pedig Parndorf mellett magára hagyták a teherautót. Azóta ez utóbbi ügyben már megszületett az ítélet is. Idén június 20-án a másodfokú bíróság az afgán, bolgár és magyar származású vádlottakra 4 év és tényleges életfogytiglan közötti börtönbüntetéseket szabott ki.