CNN: Kína kozmetikázta az adatokat a járvány kezdetén

CNN: Kína kozmetikázta az adatokat a járvány kezdetén

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vuhan-akták címen belső felhasználásra szánt, titkos dokumentumokat tett közzé a CNN, amelyekből kiderül, Kína mennyire félrekezelte a járványt a kezdeti időszakban. Ráadásul nemegyszer hamis adatokat közöltek. A CNN számára Hupej tartomány egészségügyi hatóságai szivárogtatták ki az információkat, amelyek egy 117 oldalas dokumentummá álltak össze.

Kiderül belőlük, hogy a kínai hatóságok az új fertőzöttek számát is kozmetikázták: február 17-én például 2478 esetet jelentettek, miközben Hupejben valójában 5918 megbetegedés volt, tehát a valós szám több mint a felét eltitkolták. A kínai hatóságok az első hetekben rendszeresen igyekeztek kisebbíteni a járvány méretét.

A megszerzett iratok a 2019 október és 2020 április közötti időszakot ölelik fel, a bennük lévő információkból pedig kiderül, mennyire rugalmatlan volt a kínai egészségügyi rendszer. A járvány korai szakaszában többször is rosszul döntöttek a hatóságok, az intézményi rendszer pedig csődöt mondott. Ennek egyik nyilvánvaló jele volt, hogy még március elején is 23,3 nap telt a tünetek megjelenése és a diagnózis között, ami nagyban hátráltatta a járvány elleni küzdelmet.

Kína eddig mindig tagadta az adatkozmetikázással kapcsolatos vádakat, sőt, mostanában nagy erőket mozgósít azért, hogy bebizonyítsa, nem is Vuhanból indult az új koronavírus.