Dél-Korea a járvány második hullámát is megfékezhette, de jóval óvatosabban nyitnak mostantól

Dél-Korea a járvány második hullámát is megfékezhette, de jóval óvatosabban nyitnak mostantól

Egymástól biztonságos távolságra ülve várják emberek, hogy elvégezzék rajtuk a koronavírustesztet egy ideiglenes állomáson Szöulban 2020. május 12.én (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A néhány nap alatt elvégzett 60 ezer tesztnek köszönhetően úgy tűnik, a járvány második hulláma kevésbé félelmetes, mint ahogy azt a dél-koreai hatóságok eleinte gondolták – írja a The Korea Herald. Az újabb tömeges tesztelésre azért volt szükség, mert május elején újabb gócpontot azonosítottak, ahonnan a vírus több nagyvárosra is szétterjedt. Félő volt, hogy a járvány elleni küzdelem egyik legsikeresebb országát, ahol teljesen sosem állt le az élet, a második hullám maga alá gyűri.

Park Won-soon szöuli polgármester május 9-én jelentette be, hogy ismét bezárják a város összes szórakozóhelyét, miután egy tünetmentesen fertőző fiatal férfi az éjszakai életéről híres Itevon városrész több bárjában is megfordult a május 1-ről 2-ra virradó éjjel. A gócpont az újabb járványveszély mellett azért is tűnt problémásnak, mert az onnan induló fertőzések egy kényes pontra világítottak rá. A bárok ugyanis elsősorban a meleg közösség által látogatott szórakozóhelyek, a konzervatív és patriarchális dél-koreai társadalomban pedig a homoszexualitással szembeni attitűd többnyire a tabutól a megbélyegzésig terjed, a potenciális fertőzöttek így nem mertek jelentkezni, ami rendkívüli módon megnehezítette a hatóságok munkáját.

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy legalább 7 ezer ember szórakozhatott ugyanazokban a bárokban, ahol az első fertőzött megfordult, és tovább bonyolította a dolgot amikor kiderült, a fertőzés lényegesen kiterjedtebb, és nem köthető egyetlen beteghez. Ennek ellenére nyolc nap alatt sikerült ismét 0,1 százalék közelébe szorítani a napi új fertőzöttek arányát, és a második hullám során eddig összesen kevesebb mint 200 új beteget találtak.

Ennek köszönhetően már ismét a május 9-én felfüggesztett további enyhítéseken gondolkodik a kormány, a vírus újbóli felbukkanása azonban jóval óvatosabbá teszi az ázsiai ország vezetőit. Jung Eun-kyeong, a helyi járványügyi központ igazgatója hangsúlyozta, felül kell vizsgálni nem csak a menetrendet, de az eddig hozott óvintézkedéseket is, hiszen a maszkviselet és a szellőztetés egy éjszakai bár esetében nyilvánvalóan nem elegendő, ahogy azt a vírus be is bizonyította. – Ez a kórokozó nem a mi menetrendünk szerint működik, így az óvintézkedéseket addig fenn kell tartani, amíg a járvány nem tűnik el teljesen – tette hozzá.