Drogra és leprára is fogják tesztelni a külföldieket Oroszországban

Drogra és leprára is fogják tesztelni a külföldieket Oroszországban

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy egészségügyi dolgozó egy férfitól egy moszkvai metróállomáson 2021. november 3-án. Képünk illusztráció! (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurdnak tűnő rendelet lépett életbe Oroszországban: december 29-től kezdve minden ott élő külföldinek kötelező koronavírusra, tbc-re, szifiliszre, HIV-re és leprára tesztelni magukat háromhavonta, emellett ujjlenyomatot és biometrikus fotót is kell adniuk, továbbá drogtesztet is el kell majd végezniük – írja a Telex. A szabályozás a családtagokra is vonatkozik.

Azt, aki aki nem végzi el a kötelező tesztelést – vagy pozitív lesz valamelyik tesztje –, nemkívánatos személlyé nyilvánítják.

A portál szerint a Covid-teszt a jelenlegi járványhelyzetben akár még érthető is lehetne, de hogy például a lepra miért tűnik közegészségügyi szempontból ennyire érdekesnek, eléggé kérdéses: 2020-ban egész Oroszországban mindössze hat leprás megbetegedés volt.

A törvényt egyébként még júniusban szavazták meg, a hivatalos indoklás szerint a rendszeres tesztek azért szükségesek, mert félő, hogy a külföldiek „becsempészik és szétterjesztik a veszélyes fertőző betegségeket Oroszországban”.

A szigorítás nagyjából két és félmillió külföldit érint, ennyien élnek Oroszországban, többségük más volt szovjet tagállamból származik. A törvény egy kivételt nevez meg: belarusz állampolgárokra a szabályozás nem vonatkozik.

Hírek szerint az Oroszországban tevékenykedő német üzletemberek fel vannak háborodva, és arról beszélnek, hogy a tesztekhez szükséges ügyintézés legalább négy munkanapot vesz igénybe, az orvosi vizsgálatokhoz pedig több száz embernek kell együtt várakoznia a bevándorlási hivatalban. Vagyis épp a szűrővizsgálatok jelentenek egészségügyi veszélyt.