Egy rossz kínai koronavírus-teszt miatt magyarázkodott a szlovák kormányfő

Egy rossz kínai koronavírus-teszt miatt magyarázkodott a szlovák kormányfő

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben újra országos tesztelésre készül Szlovákia, egy múlt heti különös eset miatt szólalt meg Igor Matovic kormányfő. Egy hete a Besztercebányai járásban található Harmanec (Hermánd) település papírgyárában tömeges antigén gyorstesztelést követően a munkások 46 százalékánál mutatott pozitív eredményt. Ezt követően a papírgyár vezetése – miután karantént rendelt el – úgy döntött, hogy bevetik a sokkal pontosabbnak tartott PCR-teszteket is, aminek köszönhetően kiderült, egyik vírusosnak hitt személy sem fertőződött meg.

Ahogy azt a Parameter.sk hírportál is írja: a miniszterelnök szombaton a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a gyárban egy bizonyos Eko Test elnevezésű koronavírus-tesztet használtak, amit egy Assure Tech nevezetű kínai cég gyárt. Matovic a bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Szlovákiában a tömeges szűréseket nem ezzel a kínai teszttel végzik.

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10221246622167572

– Amit viszont nálunk az országos szűréseken használnak, annak a hibaaránya hivatalosan maximum 0,32 százalékos, de például a trencséni tömeges teszteléskor csupán 0,05 százalékos volt. Ami azt jelenti, hogy 10 ezer elvégzett teszt esetében mindössze 5 esetben mutat fals eredményt. Szóval mindenki megnyugodhat, nálunk az állam még csak bottal sem piszkája meg az ilyen kínai selejtárut – közölte a szlovák miniszterelnök.

Matovic azért szólalt meg, mert a harmaneci sztorit azonnal felkapták a közösségi médiában, és megkérdőjelezték az állami teszteléseken használt eszközök hitelességét is – jegyzi meg a témával kapcsolatban a 444.

Közben az újabb országos teszteléssel kapcsolatban a pozsonyi Új Szó arról írt, miközben erre készül a pozsonyi kormány, a részletek továbbra is homályosak. Marek Krajcí egészségügyi miniszter a szombati kormányülés után arról beszélt, a kormány le akarja tesztelni az ország lakosságát. Február nyolcadikától bekapcsolnák a Covid-automatát, mely a későbbiekben meghatározná az egyes járásokban hozott intézkedéseket.

– Krajcí részleteket nem árult el, a kormányülés vasárnap egytől folytatódik, azt követően kapunk pontos információkat. Egy konkrét intézkedés került ki az ülésről: a kormány jóváhagyta, hogy 5000 katonát különítsenek el a tesztelés megsegítésére – írja cikkében az Új Szó.