Éhínség pusztít, életmentő segítségre van szükség Szudánban

Éhínség pusztít, életmentő segítségre van szükség Szudánban

A 3 éves Shimba gyógytejet iszik a port-szudáni gyermekkórházban, súlyos akut alultápláltságban szenved (Fotó: Unicef/Mira Nasser)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A több mint 15 hónapja tartó szudáni polgárháború következtében hivatalosan is éhínség alakult ki egy észak-darfúri menekülttáborban, ahol több százezer ember él. Az Éhínség Felülvizsgálati Bizottság (FRC) most harmadik alkalommal állapította meg éhínség kialakulását a világban 20 éves fennállása során.

A szudáni helyzet különösen súlyos, mivel az emberek, köztük számos gyermek, olyan mértékben alultápláltak, hogy életüket veszélyezteti még egy kisebb fertőzés is. Az elmúlt hét évben nem volt példa ilyen szintű éhezésre, ami miatt az FRC sürgeti az azonnali és összehangolt segítséget. A figyelmeztetés célja, hogy megelőzzék az éhínség további terjedését Szudán más részein. Különösen aggasztó a helyzet Dárfúr, Kartúm, Kordofán és Al-Dzsazíra tűzvonalban lévő területein, ahol a gyerekek életét fenyegeti a krízis.

Az előrejelzések szerint az alultápláltság legsúlyosabb formája idén mintegy 730 ezer gyermeket érinthet az országban. Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a szudáni gyermekek nem várhatnak, és sürgős szükség van alapvető szolgáltatásokra, tűzszünetre és békére. A szudáni polgárháború a világ egyik legrosszabb menekültválságát okozta, amely során több mint 5 millió gyermek volt kénytelen elhagyni otthonát. Az UNICEF adatai szerint minden második, azaz közel 14 millió gyermek szorul életmentő segítségre.

Az országban jelenleg 25,6 millióan éheznek, és 17,3 millióan nem jutnak biztonságos ivóvízhez. A menekült gyermekek által lakott területeken kolera- és kanyarójárványok pusztítanak. A fegyveres konfliktus a legsebezhetőbb gyermekeket is súlyosan érinti, mivel Szudán a világ egyik legnagyobb oktatási válságával is küzd: a 19 millió iskolás korú gyermekből mindössze 1 millió tud iskolába járni.

Az UNICEF azóta közel 5,5 millió gyermeket vizsgált meg és több mint 322.000 súlyos alultápláltságban szenvedő gyermeket mentett meg életmentő kezeléssel. Az idei év első öt hónapjában a szervezet több mint 5 millió embernek biztosított biztonságos ivóvizet és több mint félmillió gyermeket oltott be kanyaró ellen. A munkához az UNICEF Magyarország is gyűjt forrásokat. Támogatást ezen az oldalon keresztül lehet leadni.