Eldőlt: perel az Európai Parlament a magyar pénzek miatt

Eldőlt: perel az Európai Parlament a magyar pénzek miatt

Orbán Viktor a február elején tartott uniós csúcson (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megindítja a pert az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen a nemrég feloldott, 10,2 milliárd eurónyi magyar pénzekkel kapcsolatban – írta a 24.hu, amit a perrel kapcsolatban sokat nyilatkozó Daniel Freund is megerősített. A per ötlete már korábban is felmerült. Még januárban döntött arról az Európai Parlament, hogy felkérik a jogi bizottságukat, ítéljék meg, hogy szerintük lehet-e pert indítani a bizottság ellen, amiért az – egyes, magyar igazságügyi lépések megtétele után – hozzáférhetővé tette a korábban befagyasztott uniós pénzek egy részét.

A bizottság tagjai végül a napokban egyetlen ellenszavazattal azt mondták, hogy ezt a pert meg lehet indítani. A konkrét perindítás viszont akkor még nem történt meg, mert ahhoz a parlament elnöki konferenciájának a jóváhagyására is szükség volt. Ebben a testületben ülnek a pártcsaládok vezetői, valamint a parlament elnöke, Roberta Metsola is.

A bizottság decemberben – napokkal az uniós csúcstalálkozó előtt – döntött arról, hogy felszabadítja Magyarország számára az úgynevezett horizontális feljogosító feltételekkel blokkolt pénzek nagy részét, ez volt az említett 10,2 milliárd euró. Ez a pénz a kohéziós alapok azon része, amelyet nem fagyasztottak be a feltételességi (vagy jogállami) mechanizmussal a tagállamok. A tízmilliárd eurónyi forrás felszabadítása egybeesett azzal az uniós csúccsal, amelyen az EU vezetői Ukrajna uniós csatlakozásának megindításáról és az Ukrajnának szánt pénzek odaadásáról szavaztak. Az EP alapvetően azért perel most, mert az ő feltételezésük, hogy a bizottság politikai alku miatt szabadította fel a Magyarországnak járó forrásokat.