Elindul a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen

Elindul a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos jegyzéket küldött az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Johannes Hahn a magyar kormánynak arról, hogy elindítják a az uniós pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben – jelentette be Margarítisz Szkínasz, a Bizottság alelnöke szerda déli brüsszeli sajtótájékoztatóján. Bár korábban lehetett arról is hallani, hogy Lengyelország is érintett lesz, a brüsszeli testület szerint ez nem indokolt.

A jogállamisági mechanizmus egy olyan eljárás, amelynek során, ha a Bizottság a jogállamiság, az európai értékek sérelme miatt azt tapasztalja, hogy az EU-s forrásokat nem rendeltetésüknek megfelelően használják fel, akkor pénzügyi intézkedéseket léptethet életbe. Ez lehet a támogatások visszafizettetése, jövőbeni források visszatartása, költségek, kifizetések csökkentése. A jogszabály tavaly január 1-je óta hatályos, ez azt jelenti, hogy minden kifizetés, amely ezt követően történik meg, ezen rendelet hatálya alá esik. Tehát ez vonatkozik például az előző hétéves költségvetési ciklusra is, amennyiben a konkrét kifizetés tavaly január után történt.

Egy háttérbeszélgetésen az Európai Bizottság egy magas rangú tisztviselő felsorolta, hogy mivel van problémája a uniós testületnek. Ennek alapján a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció terén van az Európai Bizottságnak kifogása, de más jogsértéseket is feltártak, amelyek súlyosbítják a helyzetet. Ez utóbbiak a nyomozásokra, vagyis a visszásságok feltárásra vonatkoznak.

A tisztviselő hozzátette, hogy ezek a problémák több mint tíz éve állnak fent Magyarországgal kapcsolatban és ezen időszak alatt nem sikerült megoldást találni. Ez egyedül a magyar kormányon múlik, a magyar vezetésnek kellene az aggodalmakra megnyugtató és garanciális megoldásokat kínálni. Ez elmaradt, az Európai Bizottságnak pedig ez az egyetlen lehetősége, hogy érvényt szerezzen az uniós költségvetések védelmének.

Ugyanakkor amennyiben forrásokat vonnak el Magyarországtól, a végső felhasználók ebben az esetben sem károsodhatnak, ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak kell helyt állnia, és kifizetnie ezeket a pénzeket a saját költségvetéséből. Ezt az Európai Bizottság ellenőrizni fogja, az érintettek pedig bejelentést tehetnek, ha úgy érzik, hogy elvágják őket a finanszírozásuktól.

Információink szerint a magyar kormánynak két hónapja van a válaszadásra, az egész eljárás pedig legfeljebb 9 hónap múlva véget ér. Forrásaink szerint azt még nagyon korai megbecsülni, hogy ez milyen mértékű pénzügyi korrekciót jelenthet, mint fogalmaztak, ez nagyban függ a magyar kormány lépéseiről.