Elítélték Dzsamál Hasogdzsi gyilkosait

Elítélték Dzsamál Hasogdzsi gyilkosait

Dzsamál Hasogdzsi Obama elnök mellett a kerekasztalnál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szaúd-arábiai hivatalos források bejelentették, hogy "végső ítéletet" hoztak a 2018 októberében, hazája isztambuli nagykövetségén brutálisan meggyilkolt oknyomozó újságíró, Dzsamál Hasogdzsi megölésének ügyében. A nyolc vádlott közül ötöt 20 év, egyet 10 év, kettőt pedig hét év börtönbüntetésre ítélték. Hasogdzsi családja formálisan megbocsátott öt vádlottnak, így megkímélték őket a halálbüntetéstől.

Dzsamál Hasogdzsi emigrácóban élt, mivel hangos kritikusa volt a szaúdi rezsimnek. Az isztambuli nagykövetségre azért tért be, hogy a tervezett esküvőjéhez elintézze a szükséges hivatalos adminisztrációt. Ide érkezett Szaúd-Arábiából egy titkosszolgálati különítmény, akik meggyilkolták az újságírót, majd testét feldarabolták, és így csempészték ki a nagykövetség épületéből.

A kommentátorok szerint nehéz elképzelni, hogy egy ilyen akció létrejöhetett volna az ország de facto vezetője, Mohammed bin Szalmán koronaherceg beleegyezése, esetleg utasítása nélkül, de sem ő, sem a belső köréhez tartozó személyek nem kerültek az igazságszolgáltatás látókörébe. A CIA szerint bin Szalmán személyesen rendelte el a kivégzést.

Az ENSZ törvénytelen kivégzésekkel foglalkozó jelentéstevője, Agnes Callamand az ítéletet "az igazságszolgáltatás paródiájának" nevezte. Szerinte az eljárás semmilyen tekintetben nem nevezhető rendben lévőnek, sem nem igazságos, sem nem átlátható. Hasogdzsi menyasszonya, aki a nagykövetség épülete előtt várta a vőlegényét, hasonlóképpen nyilatkozott, és "az igazságszolgáltatás megcsúfolásáról" beszélt.

(CNN)