Ellehetetleníti a Törökországban dolgozó külföldiek életét a líra gyengülése

Ellehetetleníti a Törökországban dolgozó külföldiek életét a líra gyengülése

Ibrahim Boran/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keményen sújtja a Törökországban élő türkmén vendégmunkásokat a török nemzeti valuta, a líra erőteljes gyengülése. A migráns dolgozók számára hatalmas csapás volt a líra brutális árfolyamvesztése, mert otthon élő családjuk a Törökországból hazaküldött pénzből él – írja a Szabad Európa.

A líra május óta több mint negyven százalékot veszített a dollárral szemben, mivel Recep Tayyip Erdoğan elnök a féktelen infláció ellenére tovább forszírozza az alacsony kamatok irányvonalát. A központi bank szeptember óta 400 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát a húsz százalék körüli éves infláció ellenére. Recep Tayyip Erdoğan török elnök gazdasági szabadságharcnak állítja be a Török Nemzeti Bank kamatpolitikáját, ami az élelmiszer és más cikkek drágulásához vezetett az országban.

Több türkmenisztáni család mesélte el a Szabad Európának, hogy Törökországban dolgozó rokonaik nem tudnak pénzt küldeni a líra értékvesztése miatt. Elmondásuk szerint abból adódik a gond, hogy Törökországban megdrágultak az élelmiszerek és a mindennapi szükségleti cikkek, így a vendégmunkásoknak nincs extra pénzük, amelyet hazaküldhetnének. A másik probléma az, hogy a türkmenisztáni hazautaláshoz a hazaküldendő lírát először dollárra kell váltaniuk – viszont az árfolyamromlás miatt így sok pénzt vesztenek.

Törökország már régóta a türkmén migránsok fő célpontja, mivel hazájuk – a világ egyik legelzártabb és átláthatatlan módon kormányzott állama – drámai gazdasági nehézségekkel küzd. A kevesebb hazaküldött pénz több más közép-ázsiai országot is hasonló módon sújt, pedig az utalások létfontosságúak a helyi gazdaságok számára.