Ez lehet a jövő? – buborékrendszerben utazhatnak az új-zélandiak Ausztráliába

Ez lehet a jövő? – buborékrendszerben utazhatnak az új-zélandiak Ausztráliába

Sydney-i Operaház (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Európában tombol a koronavírus-járvány és a lezárások második hulláma, Ausztrália óvatosan lazít az új-zélandiak tekintetében. Ez a következőképpen fest: a legnagyobb ausztráliai városba, Sydneybe repülővel már szabadon utazhatnak Új-Zélandról, vagyis az onnan érkezőknek nem szükséges két hetet karanténban tölteniük, ha előtte nem tartózkodtak két hétig egy járványgócban – adja hírül a brit közszolgálati BBC. Ez azért lehetséges, mert a közel ötmilliós Új-Zéland nagyon sikeresen védekezik, a járvány kitörése óta mindössze 1880 fertőzést regisztráltak, az egy főre jutó fertőzések számában is a világ legjobbjai között találhatók, és eddig mindössze 25 halálesetük volt.

Pénteken már meg is érkezett illetve érkezik Sydneybe az a három gép, amelyek fedélzetén több mint 350, az új-zélandi Auckland városából induló utas tartózkodik, és nekik már nem kell két hétre elkülönülniük a megérkezés után. Fordítva ez még nem igaz, vagyis az utazási buborék egyelőre egyoldalú. Új-Zéland ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az Ausztráliából – ahol eddig 27 ezer fertőzött mellett 904 halálesetet regisztráltak – érkezők töltsék le, saját költségükre, az előírt karanténidőt. Eszerint a most Ausztráliába érkezett utasok sem úszhatják meg az elkülönítést, ha visszatérnének Új-Zélandra, de az Air New Zealand közleménye szerint az utasok 90 százaléka nem is tervezi ezt, csak egyirányú jegyet vásároltak.

Ázsában egyre több ország illetve régió gondolkodik hasonló utazási buborék létrehozásán. Szingapúr és Hongkong csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan karanténmentesen lehet repülőgéppel utazni a két város között, vagyis mindkét irányban működne az utazási buborék. Feltételként valószínűleg negatív PCR-tesztet kell majd felmutatni. 

A buborékrendszer óvatos optimizmusra ad okot az ázsiai-csendes-óceáni térség légiközlekedése és turisztikai szektora számára, miután 72 százalékkal zuhant a nemzetközi turizmus az első fél évben.