Ezrek vonultak utcára Belgrádban, ellenzéki vezetők pedig éhségsztrájkba kezdtek

Ezrek vonultak utcára Belgrádban, ellenzéki vezetők pedig éhségsztrájkba kezdtek

Ellenzéki tüntetés Belgrádban a választási csalások ellen 2023. december 18-án (Fotó: Maygar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgrádból jelentjük!

Több ezres tömeg gyűlt össze a belgrádi Terazijén hétfő este, azok után, hogy a Szerbia az erőszak ellen nevű választási koalíció tüntetni hívta a szavazóit a vasárnapi előrehozott választásokon történt visszaélések miatt. A tömeg idénként hangos skandálásba kezd, rendbontás nem történt. A rendőrség távolról figyeli az eseményeket. Az ellenzék vezetői pedig időközben éhségsztrájkba kezdtek a belgrádi választási eredmények megsemmisítéséért.  

A Szerbia az erőszak ellen lista képviselőinek hétfő hajnali közleménye szerint a szerb fővárosban a voksok 81 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 21 ezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldali ellenzéki lista. Véleményük szerint ezt csak úgy érhette el az SNS, hogy több mint 40 ezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba, hogy támogassa a listáját, ezzel pedig „drámaian megváltoztatták” a belgrádi eredményeket. Emiatt a belgrádi voksolás semmissé nyilvánítását és új választásokat követelnek, hétfő 18 órára pedig tiltakozást jelentettek be a városi közgyűlés és a választási bizottság épülete elé.

Az országos választási bizottság 96 százalékos feldolgozottság mellett a honlapján azt közölte hétfő délután, hogy az előrehozott parlamenti választáson a részvételi arány 58,69 százalékos volt. Az országos választást a voksok 46,72 százalékának megszerzésével a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg. A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,56 százalékával. Az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett a harmadik 6,56 százalékkal. A Szerb Haladó Párt saját felmérése szerint Belgrádban is ők győztek egy hajszállal megelőzve a Szerbia az erőszak ellen listát. A városi választási bizottság még nem közölte előzetes eredményeit.