Egy kutatás szerint a kis falvakban növeli a rák kockázatát a fatüzelés

Egy kutatás szerint a kis falvakban növeli a rák kockázatát a fatüzelés

Fatüzelésű kályha (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szászországi faluban végzett kutatás szerint a fatüzelés jelentősen növeli a légszennyezést és ezáltal a rák kialakulásának kockázatát – írta meg a Guardian.

A Németországban található, mezőgazdasági területekkel és legelőkkel körülvett Melpitzben mintegy 200 ember él, 63 házban, többnyire olaj vagy fa központi fűtéssel, néhányan pedig szénnel tüzelnek. A kutatók megállapították, hogy a faluban a téli időszakban a részecskeszennyezés gyakran kétszerese volt a közeli szántóföldek szennyezettségének. A levegő hétvégén volt a legrosszabb. A falusiak számára az extra részecskeszennyezésből eredő kockázatot feleakkorára becsülték, mint a közlekedési balesetben bekövetkező halálozásét.

A kutatás a fatüzelés levegő minőségére tett hatását mérte, az egyik fő megállapítás a levegőben található, rákkeltő hatású policiklusos aromás szénhidrogének jelenlétére (Polycyclical Aromatic Hydrocarbons, PAH) vonatkozik: az eredmények szerint a Melpitz-i levegőben lévő PAH mennyisége megközelíti az Athénban vagy Firenzében mért értékeket. 

A kutatást vezető Dominik van Pinxteren szerint „a fával fűtés jelentős mértékű légszennyezéshez vezethet, még kis falvakban is. A kibocsátás olyan helyen történik, ahol emberek élnek. Mindenki – a fiataloktól az idősekig – elkerülhetetlenül érintetté válik, mert mindnyájan ugyanazt a levegőt lélegezzük be.” Egy szlovéniai faluból származó friss adatok és egy három írországi kisvárosról készült tanulmány is azt mutatja, hogy a helyzet valószínűleg sok vidéki területen hasonló, mint Melpitzben – tette hozzá a Guardian.

Egy másik, az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a kályhával fűtés 43 százalékkal növelte a rák kockázatát. A Habitat for Humanity 2023-as jelentése alapján Magyarországon a háztartások 32 százaléka tüzel kizárólag vagy részben szilárd tüzelőanyagokkal (fával vagy szénnel), jellemzően a vidéki kistelepüléseken, így a kutatás eredményei hazánk számára is relevánsak.