Feloldották a vesztegzárat Sanghaj egyes részein

Feloldották a vesztegzárat Sanghaj egyes részein

Motoros egy szinte teljesen elnéptelenedett sanghaji utcán 2022. március 30-án. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban (Fotó: MTI/AP/Csen Sze)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feloldották a vesztegzárat hétfőn a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt lezárás alatt álló Sanghaj egyes részein – számolt be internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

A Kína fontos pénzügyi és gazdasági központjának számító, 25 milliós város több mint 7500 lakónegyedében oldották fel a szigorú kijárási tilalmat. Az enyhítés életbe lépését követően a kijelölt, alacsonyabb kockázati fokozatba sorolt lakónegyedek lakói számára engedélyezett lesz a szabad mozgás „bizonyos területeken” – írta a Global Times. Az egyelőre nem ismert, hogy a kijárási tilalom feloldása hány emberre vonatkozik. A hatóságok beszámolója szerint a lakónegyedek kockázati fokozatát akkor értékelhetik alacsonynak, ha két héten át egyetlen új esetet sem azonosítanak a lakók között.

A hétfői közlés szerint még több mint 7600 területen maradt érvényben a kijárási tilalom Sanghajban, míg további 2460 terület, ahol az elmúlt egy hét során nem regisztráltak új eseteket, „ellenőrzés alatt áll”. Az ellenőrzött területeken élők elhagyhatják otthonaikat, és szabadon közlekedhetnek a lakókörzetükön belül.

A South China Morning Post című hongkongi lap beszámolója szerint a város belvárosában néhány élelmiszerbolt számára is engedélyezték az újranyitást.

Sanghajban március 28-án léptettek életbe egy eredetileg két szakaszosra tervezett vesztegzárat, amely alapján előbb a város keleti, majd április 1-étől a nyugati részeit zárták le. Miután azonban a tömeges tesztelések során nagy számú fertőzöttet szűrtek ki a város minden részén, a hatóságok a vesztegzár meghosszabbítása mellett döntöttek. Az intézkedések nyomán azonban a város lakói egyebek mellett akadozó élelmiszerellátásra, élelmiszerhiányra, valamint esetenként a szükséges orvosi ellátás hiányára panaszkodtak, emiatt néhol szabályszerű lázadások törtek ki, amiről lapunk is írt.

A városban a napi új esetek száma hétfőn a tizedik egymást követő napja döntött újabb rekordot, írja az MTI. Az elmúlt egy nap során 914 új megbetegedést, és 26 087 tünetmentes vírushordozót regisztráltak. Március eleje óta Sanghajban 205 ezer esetet azonosítottak, köztük 6300 embernél jelentkeztek a Covid-19 enyhébb tünetei.