Fényt sürgetett Ferenc pápa a „sötétség uralta világban” karácsonyi beszédében

Fényt sürgetett Ferenc pápa a „sötétség uralta világban” karácsonyi beszédében

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren hívők között. Illusztráció. (Fotó: Alfredo Borba/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Békét és „megvilágosodást” sürgetett Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról karácsony napján elmondott beszédében, amelyben sorra vette a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit – számolt be az MTI.

A katolikus egyházfő Jézus születését a sötét és hideg éjszakát bevilágító szeretet lángjához hasonlította. Olyan fénynek nevezte, amely ma is magához szólítja a „fizikai és lelki börtönökbe rabszolgaként” bezárt embereket, és kivezeti őket onnan.

Olasz nyelvű karácsonyi üzenetében Ferenc pápa kijelentette: a mai világban is sötétség uralja a szíveket a személyes kapcsolatokban éppúgy, mint a szélesebb társadalomban, és ez vezet a gazdasági, geopolitikai és ökológiai konfliktusokhoz. A pápa „fényt” sürgetett a háborúk miatt szenvedő gyermekek számára a Közel-Keleten, mindenekelőtt Szíriában, ahol szerinte továbbra sem látni az évek óta pusztító harcok végét. Az érintett kormányoktól és a nemzetközi közösségtől arra is megoldást sürgetett, hogy a konfliktus befejezésével a térség népei biztonságban és békében éljenek együtt.

Támaszt kért a libanoni nép számára is a gazdasági válság megoldására. Békét sürgetett az egyházfő a Szentföldön, vigaszt Irakban és a humanitárius válság sújtotta Jemenben. Külön említette a társadalmi-politikai megmozdulásokkal teli latin-amerikai kontinenst, kiemelve Venezuelát, ahol a válság megoldása és a társadalmi megbékélés mellett segítséget szorgalmazott a szegénységben élő lakosságnak.

Ferenc pápa konkrét megoldást sürgetett Ukrajnában a tartós béke megteremtésének érdekében.

Békét szorgalmazott a Kongói Demokratikus Köztársaságban, valamint az erőszak, természeti csapások, egészségügyi vészhelyzet sújtotta afrikai országokban. Beszélt az egyházfő a hitük miatt üldözöttekről, az elrabolt keresztény misszionáriusokról és hívőkről, mindazokról, akik szélsőséges támadások áldozatai Burkina Fasóban, Maliban, Nigerben és Nigériában.

Erdő Péter: az ember élete szeretetből indul és a szeretetbe tart | Magyar Hang

Védelmet és támaszt kért mindazoknak, akik igazságtalanságot szenvednek el, kivándorlásra kényszerülnek egy biztonságosabb élet reményében: sivatagokon és tengereken kelnek át, amelyek „temetőkké változnak”, visszaéléseket szenvednek el, rabszolgasorba kényszerülnek, kínozzák őket „embertelen táborokban”, vagy a „közöny falával” szembesülnek.

Ferenc pápa fényt sürgetett az egoizmus uralta emberiség életében, a „megkeményedett szívek” számára. Kijelentette: ajándékozzunk mosolyt az elhagyott, erőszakot szenvedő gyermekeknek, adjunk ruhát a szegényeknek, kenyeret az éhezőknek, gyógyulást a betegeknek, magányosoknak, időseknek.

Beszéde után a pápa latinul Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Szavait több tízezren hallgatták a Szent Péter téren, további milliók pedig a rádiós, televíziós, internetes közvetítésen keresztül.