Fico a kórházban szavazott, szerinte a háború ellen kell voksolni

Fico a kórházban szavazott, szerinte a háború ellen kell voksolni

Robert Fico a kórházban leadja szavazatát (Fotó: Facebook/Robert Fico)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugati demokráciák nem békét akarnak, hanem az Oroszországgal fennálló feszültség fokozását – erről írt Facebook-bejegyzésében Robert Fico, aki a kórházban le is adta szavazatát. A meglőtt szlovák kormányfő a héten már a nyilvánosság elé állt, akkor pedig szintén hasonlókat mondott, a támadóját a háború hívének nevezve. Mindenesetre azt mondta, megbocsájt neki. A magyar kormány szintén ebben a keretben értelmezi a támadást annak napja óta, Ficót következetesen békepártiként emlegetve.

A szlovák kormányfő szombati bejegyzésében fontosnak nevezte az európai parlamenti választást, szerinte olyanokat kell megválasztani, akik a béketárgyalásokat, nem pedig a háború folytatását támogatják. Fico szerint a nyugati országok nem így tesznek, mert fegyvert biztosítanak Ukrajna számára, a kormányfő szerint azért, hogy orosz területeket vegyenek célba. (Ukrajna ezzel szemben a saját területét védi Oroszországgal szemben. A háború folytatását pedig elsősorban Oroszország célozza meg, hiszen a harci cselekményeket is a Vlagyimir Putyin vezette ország végzi.)

Fico szerint a nyugati országok az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódásáért tesznek, ami akár be is következhet szerinte. A kormányfő azt írta, nem fogja Szlovákiát hasonló katonai cselekményekbe belerángatni, és mindent meg fog tenni azért a visszafogottabb szlovák lehetőségek keretében, hogy a háború helyett a béke legyen az iránymutató.