Gépkarabélyokat és töltényt is szállít Lengyelország Ukrajnába

Gépkarabélyokat és töltényt is szállít Lengyelország Ukrajnába

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök (k, jobbról) beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Mikola Timcsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat, és segít a sérültek kezelésében is – jelentette be hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, az ukrán hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az Ihor Klimenko ukrán belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Mariusz Kaminski elmondta: Lengyelország konkrét módon fogja támogatni az ukrán belügyi tárcának alárendelt alakulatokat – a Nemzeti Gárdát, a rendőrséget és a határőrséget –, amelyek az ukrán hadsereg mellett részt vesznek a védelemben. „Nemsokára elkezdjük a fegyverszállításokat (...), többezer gépkarabélyról, több millió darab töltényről lesz szó, amelyek lehetővé teszik az ukrán és az európai szabadság védelmezőinek, hogy hatékonyan harcoljanak” – fogalmazott Kaminski.

Bejelentette továbbá: a lengyel belügyi tárcának alárendelt kórházakban kezelni fogják az ukrajnai harcokban megsérült tisztségviselőket, és orvosi műszerekkel támogatják a frontközeli ukrajnai kórházakat is. A lengyel fél emellett tábori kórházakat létesít a sérült ukrán rendvédelmisek számára – ígérte Kaminski. Ihor Klimenko elmondta: az orvosi és technikai felszerelés egy részét már hétfőn elszállítják a legjobban rászoruló ukrajnai helyszínekre.

Megköszönte azt a támogatást is, amelyet Lengyelország a dél-ukrajnai kahovkai gát felrobbantása után nyújtott. A tehergépkocsik, tartálykocsik, szivattyúk a helyi lakosok vízellátását segítették, és hozzájárultak ahhoz, hogy az elárasztott házakból vizet szivattyúzzanak ki – közölte az ukrán tárcavezető.

(MTI)