Ha legyőzné Trumpot, minden idők legidősebb amerikai elnöke költözhetne a Fehér Házba

Ha legyőzné Trumpot, minden idők legidősebb amerikai elnöke költözhetne a Fehér Házba

Joe Biden támogatójával Iowában 2019. május 1-jén (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vissza akarnak vágni a demokraták Donald Trumpnak. A választások előtt másfél évvel a „szamarak” immár a kihívó kiválasztására koncentrálnak. Az eddig feltűnt ifjú titánok nem tűnnek túl izmosnak, beszállt viszont harmadszor is a küzdelembe Joe Biden. A párt nagy öregje azonnal a népszerűségi listák élére ugrott, és Trump első számú kihívójának tűnik.

Barack Obama alelnöke a napokban videóüzenetben jelentette be, hogy beszáll az elnökválasztási versenybe. Joe Bident az Emerson College felmérése szerint az amerikaiak 53 százaléka támogatná, köztük a 2016-ban Trump mögött felsorakozó fehér munkásosztály. Előbb azonban még be kell bizonyítania a Demokrata Pártban, hogy neki van a legnagyobb esélye Trump legyőzésére.

Az már most, az indulásnál látszik, hogy a hol túlságosan balos, hol pedig túlságosan liberális jelöltek, így Kamala Harris fekete bőrű kaliforniai szenátornő, Pete Buttigieg, az Indiana állambeli South Bend település polgármestere, Beto O’Rourke volt texasi törvényhozó, Elizabeth Warren 69 éves massachusettsi szenátor, vagy Obama volt városfejlesztési minisztere, Julian Castro aligha lennének képesek megverni a regnáló elnököt. A párton belül Biden legnagyobb vetélytársa Bernie Sanders, aki magát szocialistaként határozza meg, és sokak úgy gondolják, három éve megverte volna Trumpot. Az elnököt most is megszorongatná, a Morning Consult szociológiai ügynökség felmérése alapján azonban az ő jelöltségét jelenleg az amerikaiak 24 százaléka támogatja, míg Bidenét 30.

Beindult a politikai nagyüzem, ez vár Amerikára | Magyar Hang

Az eddig bejelentkezett húsz demokrata jelölt egyikének sincs annyi államigazgatási és politikai tapasztalata, mint Bidennek. Új arcként sokak számára vonzóak lehetnek ugyan, ám egyre kevesebb idő maradt arra, hogy felépítsék őket. Delaware korábbi szenátora már 1988-ban is próbálkozott az elnökjelöltséggel, ám akkor még túlságosan tapasztalatlan volt, 2008-ban pedig Obama mellett senki sem rúghatott labdába. A mellette a Fehér Házban alelnökként eltöltött nyolc év azonban kitűnő ajánlólevélnek tűnik. Három éve azért nem indult, mert túlságosan megrázta 46 éves fia elvesztése. Mára azonban már összeszedte magát, és Beau végakaratát teljesítve ismét csatába indul.

Hogy alkalmas jelöltről van szó, nem kétséges. Biden legfőbb erénye a tapasztalata mellett talán az, hogy nem megosztó típus. Túlzás nélkül állítható, hogy nem a hatalomvágy hajtja, és washingtoni pályafutásának 44 éve alatt jó kapcsolatokat alakított ki a republikánusokkal is. Támogatói szerint Biden népszerű a „kékgallérosok” és a fehér munkásosztály körében, így nemcsak a Trumphoz pártolt választókat lenne képes visszacsábítani, de egyesíteni is tudná Amerikát. Ugyanakkor tény, hogy a választások idején már 78 éves lesz, így minden idők legidősebb amerikai elnökeként költözhetne a Fehér Házba. Igaz, Bernie Sanders még nála is idősebb egy évvel.

Ügyészi vizsgálat: Páratlan hazugságáradattal manipulált Trump csapata | Magyar Hang

Szembemegy a globális trenddel az is, hogy Biden idősödő fehér férfiként a politikusok régi generációját képviseli, amellyel szemben az utóbbi időben igencsak megnövekedett a bizalmatlanság. Életkora mellett már ezért sem lesz egyszerű meggyőznie a demokraták vezetését arról, hogy ne egy fiatal jelöltet támogassanak. Mellette szól azonban, hogy az amerikai gazdaság jó állapota ellenére is egyre többen elégelik meg, ahogy Trump elefántként tör-zúz a világpolitikai porondon.

Az elkövetkező másfél év viszont nemcsak a jelöltek alkalmasságáról, hanem a pénzről is szól. A kampány ugyanis sokba kerül. Sanders az év első három hónapjában már 18 millió dollárt gyűjtött össze erre, s mint a The New York Times megjegyzi, Bidennek naponta 100 ezer dollárt kellene összeszednie ahhoz, hogy utolérje vetélytársát. Közben ne felejtsük el, hogy Trump ennél is jobban indult, és már 30 millió dollárnál tart. Az elnök kihívójának nevét jó egy év múlva, 2020 nyarán jelentik majd be a demokraták, ám Donald Trump Twitter-bejegyzésében már előre jelezte, hogy „az őrült Sanders helyett inkább az álmos Bidennel” mérkőzne meg 2020. november 3-án.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/18. számában jelent meg, 2019. május 3-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/18. Magyar Hangban? Itt megnézheti!