Háziállataikat is hozhatják a menekültek

Háziállataikat is hozhatják a menekültek

Sor a beregszászi magyar konzulátus előtt 2022. február 25-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszerűsített eljárással hozhatják magukkal a társállataikat az Ukrajnából Magyarországra menekülők – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban. Mint írták, a gördülékeny beléptetés érdekében előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető regisztrációs lapot kell csak kitölteni. Ez lehetővé teszi az állatok nyomon követését, és a későbbi intézkedéseket is. Az egyszerűsített nyomtatvány bevezetéséről az országos főállatorvos rendelkezett.

Állategészségügyi szempontból Ukrajna aggályos állam, Magyarország a háborús helyzet miatt vezeti be az új eljárásrendet, amely kedvezőbb a kivételes esetekben alkalmazható egyedi engedélyeknél is. A magyar állategészségügy az előírásokat nem teljesítő, tehát oltatlan, mikrochip és vérvizsgálat nélküli társállatok érkezésére is felkészült. A beléptetett kutyák, macskák, görények felügyeletét a területileg illetékes hatóságok biztosítják, hogy Magyarország veszettségmentesség státusza fennmaradhasson.

A regisztrációs lap a Nébih honlapján érhető el a kedvtelésből tartott állatok utaztatásáról szóló tájékoztatóval együtt.