Hekkerek és informatikusok keresik a pénzt Észak-Koreának

Hekkerek és informatikusok keresik a pénzt Észak-Koreának

A hivatalos állami hírügynökség, a KCNA 2022 szeptemberében kiadott fotóján észak-koreai diákok informatikai oktatáson vesznek részt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az FBI szerint észak-koreai hekkerek loptak el 100 millió dollár, azaz nagyjából 38 milliárd forint értékű kriptovalutát tavaly júliusban a Horizon nevű kriptotőzsdéről – írja a CNBC. Az amerikai nyomozók szerint az úgynevezett Lazarus Group, más néven APT38 csoport felelős az akcióért, és ők egyértelműen köthetők az észak-koreai rezsimhez. A lopott pénz egy részét, 60 millió dollárt januárban mosták tisztára a Railgun rendszeren keresztül. Ezt a rendszert egyébként arra tervezték, hogy segítsék megőrizni a kriptopénzeket mozgató emberek anonimitását. Az FBI közölte, hogy továbbra is „azonosítja és megzavarja az észak-koreaiak virtuális valuta lopását és annak tisztára mosását – a pénzt ugyanis Észak-Korea a ballisztikus rakéta- és tömegpusztító fegyver-programjainak támogatására használja”.

Ugyanakkor a The Diplomat arról ír: Phenjan nem csak hekkerekket, hanem gyakorlatilag rabszolgaként tartott informatikusokat is használ arra, hogy pénzt keressenek neki. Ez már jóval közelebb áll a legalitáshoz: Kínába küldenek ki szigorúan ellenőrzött körülmények között fiatal informatikusokat, akiket szűk albérletekben zsúfolnak összes gyors internetkapcsolattal, hogy napi 16-18 órát dolgozva bérmunkában keressenek pénzt a kommunista párt számára. A dél-koreai kormány titkosszolgálatának jelentése szerint az észak-koreai informatikai személyzet egyre nagyobb részt vállal az ország azon erőfeszítéseiben, hogy az ország nukleáris és rakétaprogramjaihoz készpénzt szerezzen.

A koreai Daily NK-nak meg is szólalt névtelenül egy olyan férfi, aki felügyeli az észak-koreai határ közelében, de már kínai területen élő és dolgozó informatikusokat. Szerinte a jelenleg Kínába kiküldött programozók úgy élnek, mint a foglyok: szűk lakásokban vagy irodahelyiségekben laknak közösen. Jellemzően civilek, akik jelentkeztek a nagy állami ügynökségek – például a Védelmi Minisztérium, a Felderítő Főhivatal, az Állambiztonsági Minisztérium vagy a Központi Bizottság toborzására, ahol külföldi munkára kerestek embereket.

Egy részüket olyan illegális tevékenységekre utasítják, amelyekkel nagyot lehet kaszálni (ilyen a kirptovaluta-rablás vagy zsaroló emailek küldése), de használják őket hírszerzésre vagy egyszerű bérmunkára is úgy, hogy a megkeresett pénzt a pártnak kell adniuk. Az informatikai megrendeléseket jellemzően az Egyesült Államokból, Kanadából és dél-amerikai országokból kapják: a megrendelő nem tudja, ki fogja elvégezni a munkát, csak örül az alacsony vállalási összegnek. Ezek nem túl bonyolult feladatok: weboldalak építése, kisebb számítógépes programok elkészítése, netán mobiltelefonos alkalmazások fejlesztése.