Hivatalos: újabb Hamász-vezért ölt meg az izraeli hadsereg

Hivatalos: újabb Hamász-vezért ölt meg az izraeli hadsereg

Romok között palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő al-Magazi menekülttáborban 2024. október 17-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték  –írta az MTI. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében. Herci Halevi vezérkari főnök és a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot vezető Ronan Bar ellátogatott ahhoz az épülethez, ahol a Hamász vezetőjével végeztek, és ott kijelentették, hogy megfizetett tetteiért, üldözöttként, legyőzve fejezte be életét. Jichák Hercog államelnök elismerését fejezte ki a fegyveres erőknek és a biztonsági szolgálatoknak „az ősterrorista Jahja esz-Szinvár” likvidálásáért. „Szinvár az október 7-i merénylet kiagyalója, évek óta felelős felelős izraeli civilek és más országok állampolgárai elleni szörnyű terrorcselekményekért, valamint ártatlan emberek ezreinek meggyilkolásáért” – mondta Hercog.
Joáv Galant védelmi miniszter felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy engedjék szabadon a túszokat és adják meg magukat. „Jahja esz-Szinvár likvidálása egyértelmű üzenet az elesettek és a túszok családjainak: mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük azokat, akik megkárosították szeretteiket, kiszabadítjuk, és visszaadjuk családjuknak a túszokat” – jelentette ki. A tavaly október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok családtagjai azt követelik, hogy a kormány azonnali megállapodásra, túszalkura használja fel Szinvár halálát, s kezdjen tárgyalásokat kiszabadulásukról.

Szinvár, a tavaly október 7-i terrormerénylet kitervelője a Hán-Junisz menekülttáborban született 1962 októberében, a Gázai övezet déli részén. Családja eredetileg al-Madzsalból, a jelenlegi Askelonból származott, Izrael megalakulása után onnan menekültek délre, az akkor Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetbe. Az egyik alapítója volt 1987-ben az iszlamista Hamász terrorszervezetnek. Az izraeli hatóságok 1989-ben életfogytiglanra ítélték, mert a szervezet belbiztonsági vezetőjeként legkevesebb tíz, Izraellel való együttműködéssel gyanúsított palesztint ölt meg saját kezével. Huszonkét évet töltött egy izraeli börtönben, ahol megtanult héberül, és ahol az izraeli orvosok életmentő műtétet végeztek rajta, 2008-ban agydaganatot távolítottak el nála. A hét évig a Hamász fogságában lévő, az övezet mellett elfogott Gilad Salit izrareli tizedesért cserébe szabadult 2011-ben, majd 2017-ben a gázai Hamász élére emelkedett. Iszmáil Haníje július végi megölése után a terrorszervezet politikai irodájának vezetőjévé választották.

Címkék: Izrael, Hamász