Hivatalosan is elfogadták Liz Truss lemondását, Rishi Sunak az új kormányfő

Hivatalosan is elfogadták Liz Truss lemondását, Rishi Sunak az új kormányfő

Liz Truss távozó brit miniszterelnök beszédet mond a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Truss október 20-án mondott le a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Utódja Rishi Sunak, a Konzervatív Párt új vezetője, volt pénzügyminiszter várhatóan október 25-én kap kormányalakítási megbízást III. Károly brit uralkodótól (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is távozott a brit miniszterelnöki tisztségből Liz Truss, akinek lemondását III. Károly király kedden a Buckingham-palota bejelentése szerint formálisan elfogadta.

A kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéről Truss múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja – amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak – hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.

Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátta a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan elfogadta lemondását. Az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően Liz Truss az audiencián minden bizonnyal a Konzervatív Párt vezetői tisztségére előző nap megválasztott utódja, Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezését javasolta az uralkodónak. Truss – akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké – alig 45 napig állt a Konzervatív Párt élén, és a brit politikatörténetben ő töltötte a legrövidebb időt a miniszterelnöki poszton.

Mielőtt elindult a királlyal tartott audienciájára, Liz Truss a Downing Streeten miniszterelnökként elmondott utolsó nyilatkozatában ismét hitet tett az alacsony adóztatás mellett, mondván: Nagy-Britannia nem engedheti meg magának, hogy olyan, alacsony ütemű növekedéssel jellemzett gazdaság legyen, amelyben a kormány a nemzeti vagyon egyre nagyobb hányadát magához ragadja. Kijelentette azt is, hogy Nagy-Britanniának ki kell használnia az EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő előnyöket, egyebek mellett azzal, hogy helyreállítja a demokratikus intézményeit megillető jogköröket. Liz Truss úgy fogalmazott: az országnak felül kell kerekednie az olyan önkényuralmi rendszerekkel folytatott versengésben, amelyekben a hatalom alig néhány ember kezében összpontosul. Hozzátette: minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy Nagy-Britannia támogassa Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcában.

Ezután nem sokkal III. Károly király kedden hivatalosan megbízta a kormányalakítással Rishi Sunakot, akit hétfőn választottak a brit Konzervatív Párt élére. Aki ezt a tisztséget elnyeri, az lehet egyben a miniszterelnök is.