Eldőlt: Rishi Sunak lesz az új brit kormányfő

Eldőlt: Rishi Sunak lesz az új brit kormányfő

Rishi Sunak távozik londoni otthonából 2022. október 24-én (Fotó: MTI/AP/David Cliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító alsóházi tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép. Erre a szakbizottság vezetője is utalt az eredményt ismertető bejelentésében, mondván: a jelöltséghez szükséges számú képviselői ajánlás összegyűjtésének hétfő délután lejárt határidejéig egyetlen érvényes jelölés érkezett a testülethez.

Liz Truss mindössze 45 napos hivatali ideje után múlt csütörtökön mondott le a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról, a lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelentette. A politikus néhány hetes regnálása legutóbbi megalázó momentuma az volt, hogy fel kellett menteni tisztségéből Kwasi Kwarteng eddigi pénzügyminisztert, mert a hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programjának bejelentését évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett. A font jelentősen leértékelődött, a kötvényekből is áramlott ki a tőke.

A Konzervatív Párt vezetői posztjára hétfő délutánig lehetett jelentkezni: az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását kellett megszerezniük. A lécet azért helyezték ilyen magasra, hogy az utódválasztási folyamat a lehető leggyorsabban lebonyolítható legyen. Graham Brady úgy fogalmazott: a százfős frakciótámogatottságot „bármely olyan komolyan vehető jelölt elérheti, akinek reális esélye van a továbbjutásra”.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök vasárnap este jelentette be, hogy ő nem indul. Döntését azzal indokolta, hogy bár összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges számú támogatót az alsóházi tory frakció tagjai közül, „mégsem lenne helyénvaló”, ha indulna a versengésben, mivel egységes parlamenti háttér nélkül nem lehet hatékonyan kormányozni.

Rishi Sunak hivatalosan azután tekinthető majd az Egyesült Királyság új miniszterelnökének, hogy III. Károly király formálisan elfogadja Liz Truss lemondását, és ezután megbízza Sunakot az új kormány megalakításával. Erre elvileg már hétfőn lehetőség van, de a formális váltás nagyobb valószínűséggel inkább kedden várható. Károly jelenleg kelet-angliai rezidenciáján, a Norfolk megyei Sandringham kastélyában tartózkodik, és udvari illetékesek szerint hamarosan visszautazik Londonba.

Rishi Sunak nem egészen két hónapon belül az Egyesült Királyság harmadik miniszterelnöke lesz. A 42 esztendős Sunak az utóbbi évszázad legfiatalabb brit miniszterelnöke – egyben a brit politikatörténet első hindu kormányfője – lesz. Rishi Sunak a dél-angliai Southamptonban született 1980-ban, szülei azonban indiai gyökerű családokból származnak és mindketten egykori kelet-afrikai brit gyarmatokon születtek: édesapja Kenyában, édesanyja a mai Tanzánia részét képező egykori Tanganyikában született. A szülők családjai az 1960-as években költöztek Nagy-Britanniába. Rishi Sunak a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a leggazdagabb britekről évente összeállított lista idei kiadása szerint feleségével együtt a 222. helyen áll a felső ezres mezőnyben, 730 millió fontra (350 milliárd forintra) becsült családi vagyonnal. Sunak az oxfordi, illetve a kaliforniai Stanford egyetemen szerzett gazdasági diplomákat, és politikai karrierje előtt a pénzügyi szolgáltatási szektorban – egyebek mellett a Goldman Sachs globális bankcsoportnál, majd különböző alapkezelő társaságoknál – dolgozott.