Holtan találták börtöncellájában Amerika egyik legismertebb robbantóját

Holtan találták börtöncellájában Amerika egyik legismertebb robbantóját

Ted Kaczynski, az Unabomber 1996-os elfogását követően (Fotó: FBI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Holtan találták börtöncellájában Ted Kaczynskit, ismertebb nevén az Unabombert – erősítették meg amerikai szövetségi tisztviselők a BBC-nek. Amost 81 éves Kaczynski az Egyesült Államok modern történetének egyik legismertebb „belföldi terroristája” volt, évtizedekig tartotta rettegésben az országot levélbombáival.

Összesen három embert ölt meg és 23-at megsebesített az 1978 és 1995 közötti a tömeges, postán keresztül küldött robbanószerkezeteivel. Kaczynskit – aki később bűnösnek vallotta magát – 1996-ban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, miután csaknem 20 éven át nem sikerült elfogni. A Harvardon végzett matematikust végül egy montanai faházban fogták el.

Az Unabomber az elmúlt három évtizedet az Egyesült Államok különböző börtöneiben töltötte – legutóbb az észak-karolinai Butnerben lévő szövetségi egészségügyi központba került. A beszámolók szerint intézmény őrei helyi idő szerint szombat hajnalban, éjfél után 25 perccel fedezték fel Kaczynski holttestét – közölte a brit közszolgálati adóval az amerikai börtönügyi hivatal szóvivője.

Halálának oka egyelőre tisztázott, bár korábban az áthelyezését romló egészségügyi állapotával indokolták.

Kaczynski robbanószerrel töltött levelei számos áldozatát maradandóan megcsonkították, egyúttal megváltoztatta a postai levelezés módját az Egyesült Államokban. Bűntetteire egyébként azután derült fény, hogy 1995 szeptemberében arra kényszerítette a Washington Post és a New York Times napilapokat, hogy tegyék közzé az Ipari társadalom és annak jövője című zavart és dühös kiáltványát. A lapok az FBI és az amerikai igazságügyminiszter javaslatára egyeztek bele a kiáltvány kinyomtatásába, miután Kaczynski azt állította, hogy befejezi a kampányát, ha egy országos lap közzéteszi az értekezését. A 35 ezer szavas, névtelenül megfogalmazott dokumentum a modern fogyasztói társadalmat ostorozta, és azt állította, hogy a technológia az amerikaiakat az elidegenedés és a tehetetlenség érzésétől szenvedővé teszi.

Kaczynskit a kiáltvány publikálása után saját testvére és sógornője „azonosította be”, mondván szerintük az ő megfogalmazásait látták viszont a lapokban, és ők értesítették az FBI-t arról, hogy ki lehet az a titokzatos Unabomber, akit évtizedek óta keresnek.

Az FBI ügynökei úgy jellemezték őt, mint „egy bekattant zsenit, aki arra törekszik, hogy tökéletes, névtelen gyilkos legyen”. Egy pszichiáter, aki a börtönben interjút készített vele, paranoid skizofréniát diagnosztizált nála. Maga Kaczynski azonban mindig is váltig állította, hogy pontosan tudta, mit csinál, és megpróbált öngyilkos lenni a börtönben, miután jogi képviselői megpróbáltak beszámíthatatlanságra hivatkozni.

Egy 1999-ben a Time magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy nem szenvedett téveszméktől. „Biztos vagyok benne, hogy épelméjű vagyok” – jelentette ki a beszélgetés során.