Joe Biden: Izrael belement, hogy humanitárius segélyek érkezhessenek Gázába

Joe Biden: Izrael belement, hogy humanitárius segélyek érkezhessenek Gázába

Joe Biden és Benjamin Netanjahu (Fotó: Benjamin Netanjahu / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra kérte az izraeli kabinetet Joe Biden, hogy egyezzenek bele abba, hogy életmentő humanitárius segélyek juthassanak el Gázába – mondta el az Egyesült Államok elnöke Tel-Avivban tartott szerdai sajtótájékoztatóján a CNN cikke szerint. Leszögezte: a segélyeket át kell vizsgálni és csak a civilek juthatnak hozzá, a Hamász nem. 

Azzal folytatta, Izrael belement abba, hogy meginduljanak a segélyek Egyiptomból Gáza felé. Aznnak érdekében, hogy a segélyeket szállító kamionok mielőbb átjuthassanak a határon,  Amerika szoros együttműködésben dolgozik az egyiptomi kormánnyal, az ENSZ-szel és az olyan szervezeteivel, mint a Világélelmezési Program és más partnerek. Az amerikai elnök kérésére reagálva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közleményt adott ki megígérve, hogy Izrael nem fogja blokkolni az olyan Egyiptom felől Gázába érkező segélyszállítmányokat, amelyek vizet, élelmiszert és gyógyszereket biztosítanak a Gázai övezet déli részében tartózkodó civil lakosoknak. De csak addig hajlandóak erre, amíg ezekből a segélyekből nem részesül a Hamász. Hozzátették: Izrael felől viszont nem érkezhetnek segélyek Gázába addig, amíg a Hamász nem engedi el a túszokat.

Később a Fehér Ház közleményben jelezte: 100 millió dollár értékű humanitárius segítségnyújtást biztosít Gáza és Ciszjordánia részére olyan megbízható partnereken keresztül, mint az ENSZ és nemzetközi NGO-k. – A civilek nem hibáztathatóak és nem szabad szenvedniük a Hamász szörnyű terrorizmusa miatt – szögezték le.

Az USA elnöke a szerdai sajtótájékoztatón arról is beszélt, kétállami megoldásra lenne szükség annak érdekében, hogy Izrael és a palesztin nép békében éljenek. Szerinte dolgozni kell azon, hogy Izrael minél nagyobb mértékben integrálódjon a szomszédaival. A kétállami megoldás lényege az lenne, hogy Izrael állama mellett létezzen egy palesztin állam is. 

Bien arra is figyelmeztette az izraelieket, hogy bár most érzik a dühöt, ne engedjék, hogy az feleméssze őket. – 9/11 után dühösek voltunk az Egyesült Államokban. Mialatt igazságot kerestünk és szolgáltattunk, hibákat is elkövettünk – mondta hozzátéve, hogy háborús időkben a döntések sosem egyértelműek vagy könnyűek. Később leszögezte azt is: „A palesztinok nagy többsége nem a Hamász. A Hamász nem képviseli a palesztin népet”. Szerinte a Hamász ártatlanokat használ emberi pajzsként, lakott területeken tárolják a fegyvereiket, odatelepítik a központjaikat, és a palesztin nép is nagyon szenved.  

Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok „minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

Címkék: Joe Biden