Jóváhagyta Amerika, 23 milliárd dollárért vehet új F-16-osokat Törökország

Jóváhagyta Amerika, 23 milliárd dollárért vehet új F-16-osokat Törökország

Amerikai F–16CJ Irak felett (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Jóváhagyta az Egyesült Államok, hogy Törökország 40 darab új gyártmányú amerikai F-16-os vadászgépet vegyen a meglévő flottája mellé – jelentette a BBC. Washingtonban azt követően hagyták jóvá a török igényt, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát. Azt már korábban is tudni lehetett ugyanis, hogy az amerikaiak addig blokkolják a török vadászgép-beszerzést, amíg Recep Tayyip Erdogan török államfő és a törvényhozás nem hagyja jóvá a svédek belépőjét az észak-atlanti katonai szövetségbe.

A hírek szerint, amikor Ankara jóváhagyta a svéd csatlakozást, Joe Biden amerikai elnök ezután sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy az F-16-osok eladását késedelem nélkül, azonnal hagyják jóvá. A 23 milliárd dolláros hadipari üzlet magában foglalja a már meglévő 79 darab török F-16-os modernizációját is.

Az amerikai külügyminisztérium azt is közölte, Görögország számára is jóváhagytak egy nagyobb gépbeszerzést: Athén 40 darab F-35-ös vadászgépet vesz 8,6 milliárd dollár értékben.

A törökök ratifikációjával így Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amelyik még nem hagyta jóvá a svédek csatlakozását.