Karantén alá helyezték Brac szigetét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közép-dalmáciai Brac szigetén új góc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantén rendeltek el – derült ki a válságstáb szombati sajtótájékoztatóján. Horvátországban egy nap alatt tizenöttel – huszoneggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2176-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 87-re emelkedett. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1726 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 181 személyt kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 218 koronavírustesztet végeztek el.

Brac szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Jelenleg 14 napos karantén rendeltek el a szigeten, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látgathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá.

Az MTI által is idézett Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: országos szinten nem állítják vissza a feloldott korlátozásokat, de amennyiben góc alakul ki valahol, mint jelen esetben Brac szigetén, hasonlóképpen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

Politikusok estek egymásnak a szerbiai parlament előtt | Magyar Hang

A szélsőjobboldal vezetője, Bosko Obradovic letépte az egyik kormánypárt vezetőjének a zakóját, és lökdöste Zlatibor Loncar egészségügyi minisztert.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt néggyel – hárommal többel, mint egy nappal korábban –, 1454-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 101-re emelkedett. A kórokozó megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 571 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 43-an vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljanában péntek este 5500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték. Janez Jansa kormányfő Twitter-oldalán azt írta: Szlovéniát a koronavírus-járvány ellenére is a tíz legbiztonságosabb idegenforgalmi célpont közé sorolják a világon, ezt az előnyt pedig meg kell őrizni. A miniszterelnök egyúttal azzal vádolta a tüntetőket, hogy veszélyeztetik a közegészséget.

A jobboldali sajtó arról cikkezett: a megmozdulások szervezettek, és az ellenzéki baloldali pártok állnak mögötte, nem pedig civil szervezetek és baloldali értelmiségiek, ahogy azt egyesek megpróbálják bemutatni. A tüntetés békésen zajlott le, a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a tömeges demonstrációk a jelen helyzetben törvénytelenek. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.