Karikó Katalint méltatta Mark Zuckerberg

Karikó Katalint méltatta Mark Zuckerberg

A Karikó-festmény (Fotó: Brain Bar)

Fotó: Liszkay Lilla

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tudományos élet egyik jelentős elismerése, a Breakthrough-díj odaítélése kapcsán méltatta Drew Weissmant és Karikó Katalint a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg. Az elismerést a techvilág fontos alakjai hozták létre, köztük Mark Zuckerberggel.

A milliárdos üzletember egy Facebook-bejegyzésben gratulált Weissmannak és Karikónak. Megjegyezte, feleségével együtt azért vettek részt a díj megalapításában, hogy ünnepeljék a jelentős felfedezésekkel előálló tudósokat. Karikó és Weissman pedig segítettek létrehozni a koronavírus elleni vakcinát, évtizedes kutatásuk sokat hozzátett ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működnek az mRNS alapú oltóanyagok.

A most díjazott tudósok erőfeszítése hozzájárult, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinái sikerrel használják az mRNS-t, ezáltal pedig a jövő oltóanyagai is könnyebben felhasználhatják majd a technológiát. Ideértve a HIV és a rák elleni megoldásokat is – tette hozzá Mark Zuckerberg.