Elnézést kért Biden elnök, amiért sok katonának parkolókban kellett aludnia

Elnézést kért Biden elnök, amiért sok katonának parkolókban kellett aludnia

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője üdvözli a nemzeti gárdistákat a washingtoni Capitolium látogatóközpontjában 2021. január 22-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A január 20-án hivatalba lépő Joe Biden elnök beiktatására a nemzeti gárda mintegy 25 ezer katonáját vezényelték az amerikai fővárosba. A megerősített katonai jelenlétre a Capitolium január 6-i ostromát követően került sor, ám a számos szövetségi államból Washingtonba vezényelt csapatok elhelyezése igen botrányosra sikeredett.

Az internetet bejárták a gépjármű parkolókban, egymás hegyén-hátán pihenő, alvó katonák képei. A katonák előzőleg a Capitolium körül „húzták meg” magukat, innen küldték ki őket parkolóházakba. Sokan, köztük több demokrata képviselő is nemtetszését fejezte ki az elnöki beiktatást biztosító katonák botrányos állomásoztatása miatt. Az elhelyezés, illetve az emiatt kialakult zsúfoltság a koronavírus terjedése miatt is problematikus lehetett, pénteki sajtóhírek szerint a 25 ezer fő között mintegy 100-200 fertőzöttet találtak.

– Csapataink a legnagyobb megtiszteltetést és tiszteletet érdemelik, amit a héten a Capitolium biztosításáért és a demokrácia védelméért tettek. Ez eszméletlen és nem biztonságos. Bárki is döntött úgy, hogy a nemzeti gárdisták férfi és női tagjait mélygarázsban helyezik el, felelősségre kell vonni – írta egy Twitter-bejegyzésében Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátor. A demokrata alsóházi képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez a saját irodáját ajánlotta fel a csapatoknak. Mint Twitteren írta: „Igen, ez nincs így rendben. Az irodám ezen a héten ingyen rendelkezésére áll minden olyan szolgálatot teljesítő számára, aki pihenőt tartana, vagy szundikálna a kanapén. Készítünk harapnivalókat is mindenkinek. (Épp egy irodaköltözködés közepén vagyunk, így picit nagy a rendetlenség, ezért ne ítélkezzetek, hanem érezzétek otthon magatokat!)”

A demokrata többség szenátusi frakcióvezetője, Chuck Schumer szerint a parkolóházakba vezénylés „felháborító” volt, ezért ígéretet tett arra, hogy ilyesmi „soha többé nem fog megtörténni”. A republikánus Roy Blunt szenátor a Politico érdeklődésére elmondta, az ügyet a szenátus adminisztrációért és a törvényhozási épületek működéséért és igazgatásáért felelős bizottság is vizsgálja.

Nemzeti gárdisták pihennek a washingtoni Capitolium körüli biztonsági zónában 2021. január 21-én, egy nappal Joe Biden amerikai elnök beiktatása után. A Capitolium január 6-i ostroma miatt a beiktatási ünnepséget a nemzeti gárda 25 ezer katonája biztosította (Fotó: MTI/EPA/Samuel Corum)

Az áldatlan állapotok miatt – amerikai sajtójelentések szerint – Joe Biden is elnézést kért. A BBC híre szerint az elnök felhívta a nemzeti gárda parancsnokát, hogy bocsánatot kérjen, egyúttal arról is érdeklődött, mit lehetne tenni. A csapatokat közben az elnök felesége, Jill Biden is meglátogatta, hogy személyesen mondjon köszönetet szolgálataikért.

A The New York Times információi szerint a csapatok többsége visszatér a saját szövetségi államába, ám egy hétezer fős kontingens továbbra is Washingtonban marad.