Kemény motorosok: Szuperfertőző bulit rendeztek Amerikában

Kemény motorosok: Szuperfertőző bulit rendeztek Amerikában

Harley Davidson motoros találkozó az amerikai Sturgis-ben, 2020. augusztus 7-16. között (Fotó: Sturgis Motorcycle Rally Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Sturgis-ben tartott híres-hírhedt Harley-Davidson-os motoros találkozó lehetett az Egyesült Államok legnagyobb Covid-bulija – állapították meg a San Diego-i Állami Egyetem egészségügyi oktatási központjának kutatói új tanulmányukban. Idén nyolcvanadszor rendezték meg a világ talán legnagyobb motoros találkozóját, amely tíz napon át tartott (augusztus 7-16), és mintegy 460 ezren vettek rajta részt. A mindössze hétezer lelket számláló dél-dakotai kisváros lakóinak többsége, illetve járványügyi szakértők ellenezték az idei buli megrendezését a koronavírus miatt, de a város vezetése nem tudta kihagyni az óriási üzleti lehetőséget. Több mint egy hónap elteltével már a szuperterjesztés iskolapéldájaként tekintenek rájuk. 

A CNN szeptember másodikán jelentette be, hogy egy minnesotai kórházban elhunyt a Sturgis-i találkozó egyik hatvan év körüli résztvevője, ő az első egyébként, aki kifejezetten az eseményen összeszedett vírusba halt bele. A tanulmány szerzői azonban sokkal sokkolóbb állítást tesznek: szerintük a tíznapos fesztivál csaknem 267 ezer koronavírus-fertőzésért felelős, miután az ország minden tájáról odasereglett motorosok szanaszét hordták a kórt. Becslésük szerint az amerikai egészségügynek 12,2 milliárd dollárjába fog kerülni a fertőzöttek kezelése. (Egy beteg kórházi kezelése átlagosan 46 ezer dollár.) 

A kutatók azért kezdték el tanulmányozni a Sturgis-i találkozót, mert a járvány kitörése óta ez volt az egyik legnagyobb létszámú esemény, amelyet az Egyesült Államokban rendeztek. Emellett épp az a típusú rendezvény volt, amelytől óva intett az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Tíz napon át sokszínű, nagy tömeg tolongott egy helyen, tele olyan emberekkel, akik nem törődtek a távolságtartással és a maszkviseléssel – pont ilyen egy igazi szuperfertőző rendezvény, amelyről a kutatóknak eddig csak elméleteik voltak, hiszen az idei nyári olimpiát elhalasztották, a nagy mekkai zarándoklatot pedig szigorú járványügyi korlátozások között tartották meg. Ráadásul úgy tűnik, hogy a hagyományos, ajtóról ajtóra járós, édességgyűjtős, jelmezes Halloween is elmarad az Egyesült Államok jelentős részén a kialakult járványhelyzet miatt.

A Sturgis-i találkozót számos koncert, élő produkció, boxmeccs, kiállítás, motorverseny és -bemutató színesítette. A szervezők lényegében a résztvevők személyes döntésére bízták, mennyire tartják be a járványügyi óvintézkedéseket, a tapasztalat szerint csak nagyon kevesen hordtak maszkot, és a távolságtartás sem volt jellemző. Dél-Dakota állam amúgy is a laza járványügyi szabályairól ismert. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy a városka a találkozó valamennyi dolgozóját tesztelte és figyelte egészségi állapotukat, kézfertőtlenítőket helyezett ki, védőruhákat halmozott fel és ezekből adott a helyi boltosoknak is.

A kutatók többek között cellainformációk alapján követték a tömeg mozgását és arra jutottak: a városkának helyt adó Meade megyében ezer főre vetítve 6,3-6,9 fővel nőtt a Covid-esetek száma augusztus elejéről szeptember másodikára. Ugyanebben az időszakban Dél-Dakota államban – szintén ezer lakosra – 3,6-3,9 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ami 35 százalékos növekedést jelent. Más megyékben – ahonnan a motorosok többsége jött – 10,7 százalékos növekedést lehetett tapasztalni a fertőzések számában, 24 nappal a rendezvény kezdete után. A tudósok matematikai modellek alapján számolták ki, hogy országos szinten összességében több mint 266 ezer új fertőzés köszönhető a találkozónak, ez 19 százaléka az augusztus 2-a és szeptember 2-a között az USA-ban regisztrált új fertőzésnek (1,4 millió eset). 

Már csak ebből is látszik, mennyire fontos a tömegrendezvények korlátozása, és mekkora hatása lehet egyetlen ilyen, óvatlan módon megrendezett és fegyelmezetlen tömegek által látogatott eseménynek – szögezik le végül a kutatók.  

A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol mostanáig 6 359 720 fertőzött volt, 190 815-en haltak meg, és 2 387 479-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.