Kiderült Hszi Csin-ping jövő heti moszkvai programja

Kiderült Hszi Csin-ping jövő heti moszkvai programja

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2019. június 6-án (Fotó: Reuters/Dmitri Lovetsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hétfőn, az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta először, három napra Moszkvába látogat Hszi Csin-ping kínai elnök és többször is találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A kétoldalú viszony kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit fogja megvitatni négyszemközti beszélgetése során az orosz és a kínai államfő, beleértve a nemzetközi ügyeket – közölte pénteken Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó. „Természetesen szó lesz az ukrajnai konfliktusról. (.) Nagyra értékeljük a kínai vezetés visszafogott és kiegyensúlyozott álláspontját ebben a kérdésben, ismerjük a kínai rendezési tervet” – mondta Usakov.

Mint korábban megírtuk, Peking 12 pontos béketerve szerint minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani, de burkoltan fenntartotta álláspontját, miszerint a nyugat táplálja a konfliktust. Nem csoda, hogy a kínai béketervet az Egyesült Államok elutasítja, de az oroszoknak és a magyar miniszterelnöknek tetszik.  

Az MTI beszámolója szerint Usakov bejelentette, hogy a két vezető hétfőn cikkben értékeli a kétoldalú kapcsolatokat a Zsenmin Zsipao, illetve a Rosszijszkaja Gazeta című lapokban, ami szerinte „fontos jelzés” a hivatalos tárgyalások előestéjén. Aznap este Putyin és Hszi négyszemközti megbeszélést folytat, amelynek során „a két ország kapcsolatát érintő kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseket, köztük a nemzetközi színtéren zajló ügyek intézését” vitatják meg, majd együtt vacsoráznak.

Kedden az elnökök szűkkörű és kibővített küldöttségek élén folytatnak megbeszélést. Szó lesz a haditechnikai együttműködésről, az erről szóló tárgyalásokra orosz részről Szergej Sojgu védelmi miniszter, és Dmitrij Sugajev, a Rosztyeh hadiipari konglomerátum vezérigazgató-helyettese kapott meghívást.

A tárgyalások lezártával a két vezető nyilatkozik a sajtónak és két közös nyilatkozatot ír majd alá. Az első a tanácsadó szerint „az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kapcsolatainak az új korszakban történő elmélyítéséről”, a második pedig „a kínai-orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig szóló fejlesztési tervéről” szól majd. Ezen kívül tíznél több dokumentumot írnak majd még alá a felek. Ezután a magas rangú kínai vendég tiszteletére állami díszebédet adnak, amelyre orosz üzletembereket is meghívtak.

Usakov beszámolója szerint Kína Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a forgalom, amely 2020-ban mintegy 185 milliárd dollár volt, idén el fogja érni a jövő évre tervezett 200 milliárd dolláros szintet.

A Kreml pénteken jelentette be, hogy Hszi Csin-ping március 20-22-én állami látogatást tesz Moszkvában. A kínai vezetőt a múlt héten harmadszor választották újra a Kínai Népköztársaság elnökévé. Az oroszországi látogatás lesz az újraválasztása utáni első külföldi útja. Putyin tavaly év végén hívta meg kínai hivatali partnerét Moszkvába, kettőjük telekonferencia formájában megtartott tárgyalása során.