Kijev újabb fegyvereket kér Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól

Kijev újabb fegyvereket kér Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól

Tüntetők tiltakoznak Állítsátok meg Putyint! feliratú transzparenssel az orosz nagykövetség kijevi épületénél 2022. február 22-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter újabb fegyverszállítmányokat kért Ukrajnának Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól.

A kijevi diplomácia vezetője erről Washingtonból a Facebookon közvetített videoüzenetében beszélt. – Reggel levelet küldtem a brit külügyminiszternek azzal a kéréssel, hogy adjanak további védelmi fegyvereket Ukrajnának. Ugyanezzel a kéréssel fogok ma fordulni tárgyalópartnereimhez az Egyesült Államokban – fogalmazott. Mint kifejtette, Ukrajna azért kér fegyvereket, mert nem tagja egyik kollektív biztonsági szövetségnek sem, és emiatt nincs szavatolva a biztonsága. – Az egész világot mozgósítani fogjuk védelmi képességünk megerősítése érdekében – szögezte le.

Kuleba ugyanakkor beszélt arról is, hogy az Ukrajna körüli feszültség enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítések egy percre sem állnak le, mindent megtesznek, hogy elkerüljék a további eszkalálódást.

Az ukrán külügyminisztérium kedden arra kérte Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat az Oroszországi Föderációval válaszul arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette a Donyec-medencei szakadár „népköztársaságok” Ukrajnától való függetlenségének elismerését. A nap folyamán Ukrajna hazahívta konzultációra Vaszil Pokotilót, moszkvai ügyvivőjét.

Kuleba korábban kijelentette azt is, hogy Oroszország legutóbbi lépései után eljött az ideje annak, hogy a Nyugat bevezesse a beígért szankciókat Moszkvával szemben – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

(MTI)