Kína békülne az Egyesült Államokkal

Kína békülne az Egyesült Államokkal

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke a KKP másnap kezdődő 20. kongresszusának előkészítő ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 15-én. (MTI/AP/Hszinhua/Csü Peng)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína hajlandó kölcsönösen előnyös együttműködésre az Egyesült Államokkal – erről beszélt a CCTV kínai állami televízió szerint Hszi Csin-ping. Az elnök a kínai-amerikai kapcsolatok nemzetközi bizottsága előtt szólalt fel, szavairól a Reuters nyomán az MTI számolt be. A vezető szerint meg kell erősíteniük a kettejük közti kommunikációt és együttműködést, ezzel előmozdítva a világ stabilitását.

A két ország között nemrég feszültté vált a viszony, miután magas rangú amerikai tisztségviselők utaztak Tajvanra. Továbbá másként ítélik meg Oroszország Ukrajna elleni támadását, továbbá az Egyesült Államok megtiltotta a chipgyártóknak a technológia exportját Kínába.

Hszi Csin-ping nemrég harmadszor is a Kínai Kommunista Párt főtitkára lett, harmadik ötéves ciklusát kezdi már meg. Az elnök nemrég arról beszélt, Tajvannal kapcsolatban minden „külföldi beavatkozást” elutasítanak, és Peking sosem mond le arról, hogy visszaszerezze a sziget feletti ellenőrzést.

Szerdán egyébként Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy nem akarnak konfliktust Kínával.