Kína bírálta az új tajvani elnöknek gratuláló országokat

Kína bírálta az új tajvani elnöknek gratuláló országokat

Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje (b) és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt integet a sajtótájékoztatójuk végén Tajpejben, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást 2024. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Daniel Ceng)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírálta a kínai külügyminisztérium vasárnap a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat, melyet felszólított: tartsa magát az „egy Kína” elvéhez.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szombati választáson a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Cseng-tö – aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be – a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg. A DPP-t leginkább azok a tajvaniak támogatják, akik a sziget szuverenitását erősítenék. A választások legnagyobb vesztese az a Kína, amely az elmúlt hónapokban többféle módon is nyomást gyakorolt a tajvani szavazókra, sőt, a választás napján a tajvani védelmi minisztérium szerint a kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömbje tűnt fel a sziget közelében. Pekingnek természetesen egy olyan elnök felelne meg leginkább, aki az „egy Kína” elvet vallja, Laj Cseng-tö személyében azonban most egy függetlenségpárti politikus fogja vezetni a szigetországot.

A tajvani választás után több ország is gratulált a megválasztott elnöknek, így az Egyesült Államok külügyminisztere is. Antony Blinken közölte, hogy Washington örömmel várja a Tajvannal való nem hivatalos kapcsolatainak továbbfejlesztését. Ez azonban nem tetszett Kínának. Az MTI beszámolója szerint a kommunista ország külügyminisztere kiemelte, hogy Blinken közleménye ellentétes az amerikai kormány saját politikai elkötelezettségével, mely szerint csak kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel. – Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe – olvasható a pekingi tárca közleményében.

Közben a londoni kínai nagykövetség hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében elítélte David Cameron brit külügyminisztert is, miután ő közleményben gratulált Lajnak és pártjának. – Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, ismerje el azt az álláspontot, hogy Tajvan Kína tartománya, óvatosan kezelje a Tajvannal kapcsolatos ügyeket az „egy Kína” elvének megfelelően, és hagyjon fel minden olyan nyilatkozattal, amelyben beleavatkoznak Kína belügyeibe – olvasható a követség oldalán. Kína tokiói nagykövetsége szintén tiltakozott a szigetország kormányánál, miután Kamikava Jóko japán külügyminiszter szintén gratulált Lajnak a győzelemhez, „rendkívül fontos partnernek és barátnak” nevezve Tajvant, hozzátéve, hogy a munkakapcsolat Tajpejjel „nem kormányzati alapon” működik.

Címkék: Kína, Tajvan, Laj Cseng-tö