Kínai támadás esetére készített Oroszország háborús szimulációkat

Kínai támadás esetére készített Oroszország háborús szimulációkat

Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kétoldalú találkozójukon Pekingben 2023. október 18-án. (MTI/EPA/Szputnyik pool/Szergej Gunejev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország korábban háborús szimulációkat, illetve gyakorlatokat folytatott azzal a céllal, hogy felkészüljön egy esetleges kínai támadásra – írta a Financial Times kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva. Bár a forgatókönyveket 10-12 éve írták, Oroszország tavaly két, Kínával határos régióban is gyakorlatozott az atomtölteteket hordozni képes Iskander rakétákkal.

A szimulációs anyagokat 2008 és 2014 között készítették. Az egyik ilyen forgatókönyvben Kína fizetett tüntetőket alkalmazott volna azért, hogy Oroszország keleti részén konfliktus alakuljon ki a rendőrséggel. Ez ürügyet szolgáltatott volna arra, hogy később katonai alakulatokat küldjön a határhoz, miközben „népirtással” vádolja meg Oroszországot. A dokumentumok arról adnak számot, hogy egy esetleges invázió esetén Oroszország hajlandó lenne taktikai atomtölteteket is bevetni.

William Alberque, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS, International Institute for Strategic Studies) stratégiai, technológiai és fegyverszabályozási igazgatója szerint egy esetleges, Kína vagy az Egyesült Államok elleni nukleáris csapás „kijózanító” hatással bírna Oroszország ellenfeleivel szemben. Alberque kiemelte, hogy egy Ukrajna elleni atomcsapás csak eszkalálná a konfliktust és valószínűleg az Egyesült Államok, vagy az Egyesült Királyság beavatkozását vonná maga után. 

Mint megírtuk, másfél héttel ezelőtt Oroszország elfoglalta Avgyijivkát, egyes értesülések szerint nyárra az oroszok akár át is törhetnek az ukrán védelmi vonalakon. Emmanuel Macron francia elnök korábban arról nyilatkozott, nem zárná ki azt, hogy katonákat küldjön. Erre Vlagyimir Putyin úgy reagált, hogy a Nyugat egy nukleáris háború kitörését kockáztatná meg azzal, ha alakulatokat küldene Ukrajnába.