Klinikai vizsgálatok: legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája

Klinikai vizsgálatok: legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A The Lancet folyóirat által pre-print formában publikált eredmények azt mutatják, hogy a 18 és 55 év közötti önkéntesek körében az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt – olvasható az AstraZeneca közleményében.

Az AstraZeneca vakcina első és második adagja közötti hosszabb (akár 45 hetes) különbség esetén az ellenanyagszint 18-szoros emelkedését figyelték meg a második dózis beadása után 28 nappal. A hosszabb (45 hetes) adagolási intervallum esetén az antitest titer négyszer magasabb volt, mint a 12 hetes intervallum esetén, vagyis a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

Amennyiben pedig fél évvel a második dózist követően adott harmadik adag Vaxzevria hatszorosára emelte az ellenanyagszintet, és fenntartotta a sejtes immunválaszt. A harmadik dózisként beadott emlékeztető oltás magas aktivitást mutatott az alfa (brit), a béta (dél-afrikai) és delta (indiai) variánssal szemben is.

Mind a nagy intervallummal adott második, mind a harmadik dózis után kevés oltási reakciót észleltek.

Az oltóanyag fejlesztésével sem álltak le: 2250 felnőtt önkéntes bevonásával megkezdődtek az AZD2816 névre keresztelt továbbfejlesztett vakcina klinikai vizsgálatai. Ennek során korábban oltott, illetve oltásban nem részesült felnőtteken vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatásosságát az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Brazília és Lengyelország területén.