Közel 200 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

Közel 200 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

Szavazatszámlálás a parlamenti választás után Budapesten, 2018. április 8-án (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 190 ezer romániai lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-án tartandó magyarországi parlamenti választásokra – közölte Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Az MTI hírösszefoglalója szerint Nagy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy aki megszerezte a magyar állampolgárságot, nem kapta meg automatikusan a szavazati jogot is. Utóbbihoz fel kell iratkoznia a választói névjegyzékbe. Azok a honosított magyar állampolgárok vehetnek részt a magyarországi parlamenti választásokon, akik ezt már korábban megtették, vagy március 9-ig regisztrálnak.

Az NVI elnöke kiemelte: nemcsak a regisztrációra, hanem a már regisztráltak adatainak a módosítására is lehetőség nyílik a Valasztas.hu honlapon. Fontosnak tartotta a megváltozott lakcím, a házasságkötéssel történt névváltoztatás bejelentését és az időközben elhalálozottak törlését a választói névjegyzékből.

(MTI)