Közel ezer ember karanténban Romániában

Közel ezer ember karanténban Romániában

Bergamo (Fotó: Wikipedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három fertőzött van az országban. Egy Máramaros megyei férfit a kolozsvári járványkórház intenzív osztályán kezelnek, légzési nehézségei vannak.

Romániában országszerte 701 tanuló és 115 pedagógus van házi karanténban - írta az oktatási minisztérium bejelentése nyomán a Maszol.ro. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az intézkedésre óvatosságból, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében volt szükség.

A minisztérium nem részletezte, hogy melyik iskolák érintettek. Romániában eddig három koronavírus-fertőzést erősítettek meg. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit és egy 38 éves temesvári nőt is a fertőzöttek között van.

A Máramaros megyei férfi Olaszországban dolgozik, február 25-én tért vissza Romániába. Előtte a megfázás tüneteit mutatta, orvosnál is járt. Hazatérése után belázasodott, és önként jelentkezett az egyik Máramaros megyei kórháznál, ahova beutalták. Állapota súlyosbodott, légzési nehézségei voltak, ezért Kolozsvárra szállították, a járványkórház intenzív osztályán kezelik - közölte a Maszol.ro.

A 38 éves nő a Bergamótól 30 kilométernyire fekvő San Giovanni Bianco nevű településen járt február 19-én és 20-án. Február 25-én enyhe láz és köhögés ütött ki nála, ezért 27-én önként jelentkezett a járványkórházban. Biológiai mintát vettek tőle, és a szezonális influenzára vonatkozó teszt negatív lett. A nőt hazaengedték a kórházból, később viszont a COVID-19-re vonatkozó teszt pozitív lett, így a páciensért mentőt küldtek, és a megfelelő óvintézkedések között ismét a járványkórházba szállították.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára korábban közölte, mindkét fertőzött Olaszország olyan településéről érkezett, ahol nincsenek érvényben a fertőzés terjedését akadályozó intézkedések.