Lemond a brit kormány járványügyi főtanácsadója, miután megszegte a korlátozásokat

Lemond a brit kormány járványügyi főtanácsadója, miután megszegte a korlátozásokat

Neil Ferguson (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távozik posztjáról a brit kormány járványügyi főtanácsadója, Neil Ferguson, számolt be róla a The Telegraph. Az Imperial College kutatójaként ő volt az, aki jelentős szerepet játszott Boris Johnson politikájának korábbi 180 fokos fordulatában, majd az elmúlt hetekben rendre arról beszélt, hogy csak a szigorú kijárási korlátozások működnek. Intézete ugyanis arra jutott, hogy ötszázezer állampolgár is meghalhat, amennyiben nem foganatosítanak drákói intézkedéseket.

A brit kormány betilthatja a szabadtéri testedzést a szabályok tömeges megszegése esetén | Magyar Hang

Az először a nyájimmunitásban bízó, végül inkább szigorú kijárási korlátozásokat hirdető kormány még arról is üzent korábban: nincs itt az ideje annak, hogy másik háztartásban élő párunkat meglátogassuk. A brit kormány inkább azt javasolta, hogy ha nem élünk egy fedél alatt kedvesünkkel, akkor tartsuk az interneten a kapcsolatot. Fergusonnak most azután kell távoznia, hogy kiderült: legalább kétszer megengedte az egyébként gyermekes és házas szeretőjének, hogy felkeresse őt otthonában.

Így történt március 30-án is, aznap, mikor a nyilvánosság előtt Ferguson arról beszélt, hogy a korlátozások júniusig szükségesek lehetnek. Április 8-án aztán ismét ott járt a nő, bár közben azt gyanította, hogy a férje is elkapta a koronavírust. A családon belüli hazugságokat nem kedvelőknek ugyanakkor nem kell aggódniuk, a Telegraph cikkében az is szerepel, hogy Ferguson szeretője és annak férje nyitott kapcsolatban élnek.

A járványügyi szakértő mindezt úgy tette, hogy ő már előzőleg biztosan elkapta a koronavírust. Mint most elmondta, abban a hitben engedte be a 38 éves Antonia Staats-t, hogy már úgyis biztos immunis, és „majdnem két hétig karanténban volt” azt követően, hogy a tünetek jelentkeztek nála. Hozzátette, mélyen sajnálja, hogy a közösségi távolságtartásra vonatkozó „világos kormányzati üzeneteket” maga sem tartotta be. Staats barátai egyébként arról beszéltek, hogy a nő a dolgot teljesen természetesnek érezte, egyként gondolt a két külön háztartásra.

Fergusont egyébként korábban elővették már az eddigi olyan jóslatai miatt, amik nagyon nem teljesültek be. 2005-ben például azt mondta, nagyjából 200 ezren halhatnak majd bele a madárinfluenzába, miközben végül 2003 és 2009 között világszerte 282 áldozat lett. 2009-ben már azt állította az Imperial számításaira hivatkozva, hogy a sertéspestis halálozási aránya 0,3-1,5 százalékos lehet. A kormány akkor a lehetséges legrosszabb forgatókönyv esetében 650 ezer brit halálozással számolt, de végül 457 lett.

Eközben Nagy-Britanniában már több halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta járványnak, mint Olaszországban. A brit kormány kedd esti tájékoztatóján ugyanakkor elhangzott, hogy a COVID-19 járványhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma hetek óta folyamatosan csökken.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi sajtótájékoztatót tartotta kedden a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 693-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt. Eddig 1 383 842 szűrést végeztek országszerte, és 194 990 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.