Leopardokat ad át Svájc Németországnak

Leopardokat ad át Svájc Németországnak

Képünk illusztráció! Leopard 2A4 harckocsi (Fotó: Wikimedia/Böhringer Friedrich)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapokkal azután, hogy Boris Pistorius német védelmi miniszter (SPD) és Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter (Zöldek) összesen 25 darab kivont Leopard 2 átadására kérte Svájcot, a berni kormány most zöld utat adott az exportnak – írta meg a német Spiegel szerdán.

A harckocsik először a gyártó Rheinmetallhoz kerülnek – jelentette be a szövetségi tanács. Németország biztosítékot adott arra, hogy a járművek Németországban a Bundeswehrnél, illetve NATO- vagy EU-partnereknél maradnak, hogy saját hiányosságait pótolni tudja. A hosszadalmas svájci jóváhagyási folyamat során központi jelentőségű volt az az ígéret, hogy a kivont svájci harckocsikat nem használják fel Ukrajnában. A lap emlékeztett rá, hogy több európai ország is megritkította saját készleteit, hogy azokból Ukrajnának adjon. A Svájcból érkező harckocsik az 1980-as évekből származó modellek. 

Az átadást svájci jobboldali konzervatív politikusok ellenezték a semlegesség és az ország védelmi ereje miatt. A Spiehgel szerint májusban azonban már voltak jelek arra, hogy meglesz az engedély, majd júniusban az alsóház jóváhagyta a Németországba történő átadást. Szeptemberben a svájci parlament kis kamarája is zöld utat adott, most pedig a kormány.