Letartóztatások, Kaczynski-szalagok és ellenzéki összefogás Lengyelországban

Letartóztatások, Kaczynski-szalagok és ellenzéki összefogás Lengyelországban

Jaroslaw Kaczynski a szmolenszki katasztrófa évfordulóján Varsóban 2018 áprilisában (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztatások, lehallgatások és vádaskodás. Új pártkezdeményezések és felerősödő gondolkodás az ellenzéki összefogásról. Lengyelország két választás elé néz az idén, így forrósodik a hangulat. A kérdés, hogy megrendíthető-e a Jaroslaw Kaczynski vezette nemzeti konzervatív erő hatalma.

Mintegy megadva a jelet az idei politikai szezon nyitányára, botrányok sora robbant ki néhány nap leforgása alatt a lengyel közéletben. Előbb korrupció vádjával letartóztatták a védelmi minisztériumhoz közel álló Polska Grupa Zbrojeniowa cég hat munkatársát, köztük az egykori miniszter, a ma is a PiS erős emberének számító Antoni Macierewicz sajtótitkárát és a kormányzó párt egy volt képviselőjét. Szintén korrupció a vád a korábban Rafineria GdaŁska néven ismert olajipari konszern, a Lotos-csoport egykori elnöke, Pawel Olechnowicz ellen. A szejm egykori alelnöke, az Európai Demokraták képviselői csoportját erősítő Stefan Niesiolowski pedig azzal került a lapokba, hogy egy vegyipari cég elitprostituáltak szolgáltatásaival fizetett neki az előnyös szerződésekért. De a legnagyobb vihart Jaroslaw Kaczynskinak, a Jog és Igazságosság Párt elnökének beszélgetéseiről nyilvánosságra hozott felvételek kavarták.

Eszelős gyilkosság politikai díszletekkel | Magyar Hang

Az európai elit még azt hiszi, hogy nyugodt világban él, választóik indulata azonban már elszabadult.

Anélkül hogy bárki is az ügyészséget vádolná, mindegyik történetben ott a politikai szál. Az időzítésben mindenképpen. Az egyébként már korábbra visszanyúló és a politikai paletta mindkét oldalát érintő, de inkább a kormányzó erőt nyomás alatt tartó ügyek kirobbantása ugyanis látványosan a politikai naptárhoz igazodik.

A Gazeta Wyborcza címlapjáról már egy ideje nem mozdul a K-Towers néven ismertté vált botrány. A liberális lap naponta csöpögteti az egyre kínosabb ügy részleteit. A PiS-hez közel álló – egyik alapítója és felügyelőbizottsági tagja maga a pártelnök – Srebrna cég 2017 óta terveztet egy felhőkarcolót Varsó központjában. Egy kéttornyos, 190 méter magas épületről van szó, a névben a K betű a Kaczynski ikrekre utal. Az épületben irodák és egy hotel mellett ugyanis helyet kapott volna a pártelnök szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvéréről elnevezett Lech Kaczynski Alapítvány is. A telek értékét 16, építési engedéllyel 45 millió euróra becsülik.

Csakhogy az előkészítés 2018 tavaszán megfeneklett. Egyrészt nem sikerült építési engedélyt szerezni rá az ellenzéki Polgári Platform (PO) vezette városházától, másrészt az elgondolás az őszi önkormányzati választások közeledtével a PiS számára is kezdett egyre kényelmetlenebbé válni. A vita ezután a projektet hitelező osztrák üzletember kifizetéséről folyt. Jaroslaw Kaczynski 2017 májusa óta a Gazeta Wyborcza szerint 19 alkalommal találkozott Gerald Birgfellnerrel, s a megbeszéléseken általában részt vett a PiS egyik szürke eminenciása, Kaczynski unokatestvére, Grzegorz Tomaszewski is. Jelenleg ott tart a folytatásos regény, hogy Birgfellner a pénze után rohangál, míg a PiS már elfelejtené a párt elnökének tornyait, mivel rájöttek, az inkább árt az elnök puritán imázsának. Az ellenzék vezető erejéhez, a Polgári Platformhoz közel álló Gazeta Wyborcza azonban nem engedi, s pörgeti a Kaczynski-szalagokat.

A lengyel film, ami jobban kezdett, mint az Avatar, a Titanic vagy a Szürke ötven árnyalata | Magyar Hang

A Klérus (Kler) a lengyel társadalom érzékeny pontjára tapintott rá.

Még csak a kampány kezdetén tartunk, de egyre sötétebb felhők gyülekeznek a kormányzó erő feje fölött. Nem elég, hogy a közvélemény jelentős része a PiS-t okolta a közbeszéd eldurvulásáért, így közvetve a gdanski polgármester haláláért, kirobbant a már említett botrány a volt védelmi miniszter körében, majd magyarázkodni kellett a Lengyel Nemzeti Bank elnöke környezetében lévő fizetések miatt, most pedig itt van az ikertornyok ügye. Ám Kaczynskiéknak egyelőre nem ezektől a botrányoktól kell a legjobban tartaniuk. Az ősszel esedékes parlamenti választási támogatottságot vizsgáló közvélemény-kutatások alapján a legnagyobb szavazótábora egyértelműen a PiS-nek van. A kormánypárt a legfrissebb adatok szerint 37 százalékon áll, míg a PO-ra a választók 24 százaléka szavazna. A harmadik helyen nagyjából 10 százalékos népszerűséggel a melegjogi aktivista Robert Biedron frissen alakult Tavasz nevű balliberális tömörülése áll, míg a liberális Modern és a baloldali SLD nem kerülne be a parlamentbe.

Orosz támadástól tartanak a lengyelek | Magyar Hang

A lengyel sajtó elégedetlen a hadsereg felkészültségével is, pedig azt egyértelműen – háborúra készülve – fejlesztik.

Az őszi önkormányzati választások viszont azt mutatták, hogy összefogva azért az ellenzék legyőzhetné a PiS-t. A közös fellépés főpróbája lehet, a közös EP-lista. Erre szólított fel a minap a legerősebb ellenzéki párthoz, a Polgári Platformhoz és a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó nyolc volt lengyel kormányfő és két külügyminiszter. Nem volt éppen jó előjel, hogy az Európai Koalíció nevű szövetség létrehozását bejelentő sajtóértekezleten a PO elnökén Grzegorz Schetynán kívül más pártok elnökei nem voltak jelen. Végül mégis tető alá hozták a megállapodást, február 24-én jelentették be, hogy a PO mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL), a PO-val a tavalyi év végén átmenetileg konfliktusba került Modern (Nowoczesna) is csatlakozik, a parlamenten kívüli tömörülések közül pedig a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és a Zöldek.

Ronthatja azonban az ellenzéki esélyeket, ha igaz lenne a hír, hogy a Brüsszelből hazatérő Donald Tusk is új párt alapítását fontolgatja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.