Lezárták Moldova légterét egy időre

Lezárták Moldova légterét egy időre

Ukrajnából elmenekült emberek a moldovai-ukrán határnál lévő határátkelőhelyen, a moldovai Palancában 2022. március 11-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideiglenesen lezárták Moldova légterét kedden délután – számolt be több nemzetközi hírügynökség az ország állami légitársaságának közleménye alapján. Egyes hírek szerint a döntés oka, hogy drónt vagy drónokat észleltek a főváros, Chisinau közelében. Ezt helyi hatóságok egyelőre nem erősítették meg. Moldáv lapinformáció szerint Bukarestből érkezett jelzés az idegen drónról Chisinauba. Azt MTI azt írta, hogy időközben az ország légi irányítása jelezte, hogy a lezárásnak biztonsági okai voltak, de már újra megnyitották a légteret a repülőgépek előtt. A légtérzár így körülbelül egy óráig tartott.

Korábban előfordult, hogy az ország légterét is érintették Ukrajnában becsapódott rakéták.

A kormányválságtól sújtott állam elnöke, Maia Sandu hétfőn azzal hívta fel a figyelmet országára, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök destabilizálni kívánja Moldovát. Sandu azt állította, hogy Moszkva célja Moldova EU-csatlakozásának megakadályozása. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ugyanakkor keddi közleményében alaptalannak és bizonyítatlannak minősítette az állítást, és jelezte, azokat Kijevtől kapott információkból kiinduló állításoknak tartja. Az MTI azt írta, hogy az orosz szóvivő szerint „dezinformációt” elindító Kijev valódi célja az, hogy Chisinaut kemény konfrontációba rángassa bele Oroszországgal. A lépéssel pedig saját polgáraik figyelmét kívánják elterelni az ország vezetése által okozott súlyos belső problémákról. Zaharova szerint Moszkva nem jelent fenyegetést a Moldovai Köztársaság biztonságára, és támogatja a kölcsönösen előnyös és egyenlő kétoldalú együttműködés fejlesztését. A közleményben Zaharova arra hívta fel a moldovai hatóságokat, hogy ne engedjenek a kívülről jövő provokációknak, és cselekedeteiket saját országuk polgárainak érdekei vezéreljék, valamint azon nagy előnyöknek a megértése, amelyeket az Oroszországhoz fűződő stabil baráti kapcsolatok jelenthetnek Moldovának.

Címkék: Moldova, légtérzár