Összesen 15 halottja van a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözésnek

Összesen 15 halottja van a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözésnek

A rendőrség biztosítja a helyszínt a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cseh hatóságok szerint több mint 14 halálos áldozata és 25 sebesültje van a lövöldözésnek, ami egy prágai egyetem közelében történt csütörtökön. Maga az elkövető is életét vesztette, így ő a tizenötödik halott – írta a BBC. Az elkövető maga is az intézmény hallgatója volt. 

A város polgármestere, Bohuslav Svoboda szerint a lövöldöző lezuhant az épületről és meghalt, míg meg nem erősített tanúvallomások szerint a támadó saját maga ellen fordított fegyverét, írja a cseh Lidovky. A rendőrség jelentése úgy fogalmazott, a tettest „semlegesítették”. 

A helyszínre érkező belügyminiszter, Vít Rakušan értesülései szerint a lövöldözést egy személy követte el, és biztosította a lakosokat arról, hogy elmúlt a közvetlen veszély. A lövések a város központjában található Károly Egyetem mellett dördültek el. A rendőrség lezárta a Jan Palach teret és annak környékét, valamint felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és maradjanak távol a Jan Palach tértől.

Később a prágai rendőrség sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszéltek, a 24 éves elkövető maga is az egyetem hallgatója volt, egyébként egy Prágától 21 kilométerre lévő faluban élt. A gyanúsított apjának holttestét szintén csütörtökön találták meg. A rendőrség arról is beszámolt, a tömeggyilkosság nem köthető a terrorizmushoz. Az elkövető „élettelen testét” az intézmény filozófia karán találták meg. A rendőrség szerint elképzelhető, hogy a korábban egyébként büntetlen előéletű elkövetőnek két másik, korábban történt gyilkossághoz is köze lehetetett, amit egy Prágához közeli erdőnél követtek el. A hatóságok arról is beszéltek, nagy számú fegyvert találtak a prágai egyetemen, és csak a rendőrség gyors reakciójának köszönhető, hogy nem követelt még több áldozatot a lövöldözés.

Az Expats.cz szerint a 24 éves elkövető egy férfi volt, akit meg is neveztek.

Petr Fiala cseh miniszterelnök lemondta programjait a „tragikus események” fényében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott az X-en: „sokkolta az értelmetlen erőszak”. Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte együttérzését, ahogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is. 

 

Címkék: Prága, lövöldözés