A civil túszok kivégzésével fenyegetőzik a Hamász

A civil túszok kivégzésével fenyegetőzik a Hamász

Izraeli katona imádkozik egy páncélozott jármû mellett, az Izrael és a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben kijelölt gyülekezési ponton 2023. október 9-én. (MTI/AP/Tsafrir Abayov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Németh Zsolt közölte: Magyarország elítéli a Hamász barbár támadását Izrael ellen
• 325 magyar és 15 külföldi állampolgárt kimenekítettek Izraelből a magyar légierő segítségével
• A hírek szerint 900 izraeli és csaknem 700 palesztin halhatott meg eddig a konfliktusban
• A Hamász több mint 100 túszt tart fogva Gázában
• Izrael elrendelte a Gázai övezet elleni teljes blokádját
• Folytatódnak az összecsapások a Gázai övezet szomszédságában és a libanoni határnál

Kivégzik a civil túszokat, ha Izrael továbbra is figyelmeztetés nélkül hajt végre támadásokat a Gázai övezet ellen, és a kivégzéseket közvetíteni is fogják – közölte a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője hétfőn. „Ettől az órától kezdve, ha otthonuk biztonságában, figyelmeztetés nélkül támadják meg embereinket, a civil túszok kivégzésével fogjuk megtorolni, amit videón és hangfelvételen is közvetíteni fogunk” – fogalmazott. A terrorszervezet állítása szerint több mint 100 túszt tart fogva, köztük izraeli katonákat is.

Izrael akár a túszok testi épsége árán is lecsap a Hamászra Gázában – állítja egy magas rangú forrás a The Times of Israel értesülése szerint. Mint írják, Izrael úgy döntött, hogy a gázai terrorista célpontok elleni támadásokat nagy erővel és széleskörűen fogja végrehajtani, akár a Gázában fogva tartott izraeliek sérülése árán is. A forrás tisztázta, amennyiben Izrael pontos hírszerzési információkkal rendelkezik az izraeli foglyok tartózkodási helyéről, akkor természetesen tartózkodni fog a támadástól az adott helyen. De amíg ilyen információ nem áll rendelkezésre, addig minden Hamász-célpontot megtámadnak.

Hétfőn immár sokadszor tárgyalt egymással Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnök: Netanjahu megerősítette, hogy Izraelnek nincs más választása, mint szárazföldi hadműveletet indítani a Hamász ellen a Gázai övezetben – írja a The Times of Israel az Axios hírportálra hivatkozva. – Be kell mennünk. Most nem tudunk tárgyalni – idézik Netanjahu szavait. „Vissza kell állítanunk az elrettentő erőt”. Eközben a Hamász állítólag nyitott a tűzszünetre, ezt mondta legalábbis egy magas rangú tisztviselőjük az Al Jazeera szerint.

Netanjahu este újabb beszédet tartott, amelyben felszólította az izraeli ellenzéki pártokat, hogy alakítsanak széles koalíciós kormányt. A miniszterelnök már szombaton megkísérelte az egységkormány megalakítását, ami akkor a két legnagyobb ellenzéki párt vezetőinek különböző álláspontjai miatt vallott kudarcot. 

A konfliktus szombaton kezdődött, amikor az iszlamista Hamász szervezet nagyszabású támadást indított el a zsidó állam ellen, több ezer rakétát lőttek ki, fegyveresei pedig behatoltak az országba is, és ott is szedtek áldozatokat. Sokakat elhurcoltak és túszként tartanak fogva Gázában. Izrael azóta komoly válaszcsapásokat mér a Gázai övezetre. A Times of Israel tudósítása szerint Yoav Gallant védelmi miniszter elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. – Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva – mondta. „Ezek nem emberek, hanem állatok, ennek megfelelően cselekszünk” – tette hozzá. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn felszólította a Hamászt, hogy hagyjon fel az Izrael elleni támadásokkal és engedje szabadon a túszokat, egyúttal elítélte a terrorszervezet által végrehajtott vérengzést. Ugyanakkor mindkét felet sürgette, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljutását a Gázai övezetbe – írja a CNN. Hétfő este az izraeli külügyminiszter is megszólalt: kijelentette, hogy Izrael háborúban áll a Hamásszal a „civilek brutális lemészárlása” után. Eli Cohen szerint a Hamász támadása „történelmi mészárlás, amelyet a világ nem fog elfelejteni, amit Izrael soha nem fog megbocsátani”. Ugyanakkor megköszönte a nemzetközi közösségnek, hogy támogatja Izraelt. – Izrael népe egységes. Vissza fogjuk szerezni az irányítást, és vissza fogjuk hozni a biztonságot és a stabilitást. Le fogjuk győzni a terrort, mert nincs más választásunk – mondta. Mint hozzátette, a túszok biztonságáért a Hamász felel. A CNN értesülései szerint Katar tárgyal a Hamásszal a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, az Egyesült Államok pedig folyamatosan egyeztet a katariakkal. 

Magyar álláspont

Magyarország elítéli a Hamász barbár támadását Izrael ellen, erre az embertelen erőszakra semmilyen mentség nincsen – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában. Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) őszi ülésszakának első munkanapján, telefonon nyilatkozva közölte: Izraelt az 1973-as jóm-kipúri háború óta nem érte ehhez hasonlítható agresszió. „Magyarország szolidáris Izraellel, és elismeri jogát az önvédelemhez” – szögezte le. „Az Ábrahám-egyezmények elősegítették a béke megteremtését a Közel-Keleten, ez volt az egyetlen járható út. Tegyük fel a kérdést, kinek az érdeke volt ennek az ellehetetlenítése!” – mutatott rá nyilatkozatában.

A fideszes politikus közölte: hétfő este a magyar delegáció tagjaival együtt a franciaországi zsidó szervezetek által szervezett tüntetésen fog részt venni Strasbourgban, az Európa Tanács épületet előtt. Arról is beszélt, hogy a PACE őszi ülésszakának napirendjén számos, Európában illetve Európa peremén a közelmúltban kialakult fegyveres katonai konfliktus szerepel. „Az erőszak spirálja egyre erősebben érzékelhető, ami azt jelzi, hogy a rend helyreállítása, a világrend megerősítése kiemelkedő fontos feladata a nemzetközi közösségnek” – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára. Ezt már Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos jelentette be az X-en. „Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos. Hozzátette, hogy „az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük.” Utóbb azonban kiderült, hogy a helyzet nem egészen ez: az EUrologus írta meg, hogy a luxemburgi, a belga, a spanyol és az ír kormány is nemtetszésének adott hangot a magyar biztos kijelentései miatt. Végül az Európai Bizottság tisztázó közleményt tett közzé: „Mivel nem voltak előirányozva kifizetések, a kifizetések felfüggesztésére sem kerül sor”. Azt is megírták, hogy sürgős felülvizsgálatot indítanak az EU Palesztinának nyújtott támogatásáról. Az Izraelben kialakult helyzetről az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkátban.

Folytatódnak a harcok

Eközben Izraelben hétfő délután is folytatódtak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a palesztin szélsőséges Hamász fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjaival. A Gázai övezet melletti Szufa kibucban tűzpárbaj tört ki délután egy Izraelbe beszivárgó Hamász-csoport és izraeli katonák között. Nahal Óz kibuc átfésülése közben felszámoltak egy másik gázai fegyveres különítményt. Zikim kibucba a Földközi-tenger felől hatoltak be Hamász-fegyveresek, velük is felvették a harcot az izraeli kommandósok. A térségből még nem evakuált civileket arra kérték, hogy zárkózzanak be otthonuk betonbunkerébe.

Az izraeli légierő másfél órás szünetekkel egyre erősebb légicsapásokat hajt végre a Hamász vélt gázai hadállásai ellen. Vadászgépekkel támadták a terrorszervezet létesítményeit egyebek között a gázai al-Furkán és a Tel al-Hava negyedben, ahonnan számos akciót indítottak Izrael ellen. Megsemmisítették a gázai pénzügyminisztérium egyik központját is. Az izraeli védelmi erők által közzétett videón is látható, hogy az izraeliek egész épületeket tüntetnek el Gázában.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint harci helikopterekkel támadták Libanon területét, a libanoni al-Majadín hírportál szerint pedig több dél-libanoni települést lőttek, miután az ország északi határvidékénél megöltek több olyan terroristát, aki Libanonból szivárgott be. Az akció elkövetőjeként az Iszlám Dzsihád Al-Kudsz Brigádjai jelentkeztek. A beszivárgókkal lefolytatott tűzharcban megsebesült hat izraeli katona, egy életveszélyesen, egy súlyosan, négyen pedig könnyebben. Egy korábbi jelentés arról szólt, hogy észak felől a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei támadtak, minthogy erre már számtalanszor volt példa az elmúlt évtizedekben. A polgári védelem felszólította a libanoni határ melletti izraeli települések lakóit, hogy vonuljanak óvóhelyükre, illetve bezárkózva maradjanak ott, és legyen velük kommunikációs eszköz, élelmiszer és víz, matrac, takaró, gyógyszerek és egyéb szükséges felszerelések.