Török-szír földrengés: már több mint ötezerre nőtt a halottak száma

Török-szír földrengés: már több mint ötezerre nőtt a halottak száma

Fiatal nő segít a törmelékek eltakarításában a dél-törökországi Gaziantep városban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte (Fotó: MTI/AP/Mustafa Karali)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább nőtt a török-szír földrengés áldozatainak a száma: most már több mint ötezer halottról tudni a két országban – írta a CNN. Úgy tudni, a törököknél 3419 elhunytról tudnak kedd hajnalban és 20 534 sérültről. A szíreknél 1602 halálos áldozat és 3 649 sérültet jelentettek a hatóságok. Az ENSZ szerint 1939 óta nem rögzítettek ilyen erős földrengést Törökországban, mint amilyen a hétfő hajnali, 7,8-as erősségű volt.

Fuat Oktay török alelnök megerősítette, hogy a hideg és a téli időjárás megnehezíti a segítség célba juttatását és a mentést – írta az MTI. Közölte, hogy a három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket.

A török katasztrófavédelem (AFAD) kedden arról számolt be, hogy legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben összesen 11 302 romba dőlt épületről érkezett hozzájuk bejelentés, de a fennmaradó közel 6000 épület állapotát egyelőre nem tudták felmérni. Ismertették, hogy a földrengésekben érintett területek nagysága mintegy 110 ezer négyzetkilométer, amely nagyjából Törökország területének egyhetede. A mentési munkálatokban nagyjából 24,5 ezer hivatásos vesz részt.

Gaziantep városában egy lakóházból a mentés 28. órájában után hoztak a felszínre egy édesanyát és hároméves gyermekét. Hatay tartományban a 29. órában szintén egy édesanyát és hat hónapos kisbabáját sikerült kimenteni, valamint egy másik helyszínen egy két hónapos kisbabát is ki tudtak húzni a romok alól.

Mindeközben Isztambulban ezrek lepték el a repülőteret, hogy önkéntesként menjenek a térségbe segíteni. A török légitársaság folyamatosan szállítja őket a földrengés sújtotta régióba. Az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy csak Törökországban a katasztrófa sújtotta 10 déli tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.

Az AFAD adatai szerint hétfőn az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből. Eddig 285 utórengést regisztráltak.

Eközben a BBC arról írt, kedd hajnalban ismét utórengést észleltek Törökországban, aminek erőssége 5,5-ös volt. A török vöröskereszt arra kérte azokat, akik szeretnének önkéntesként segíteni a mentést a rengések sújtotta régióban, inkább ne üljenek autóba, ugyanis hatalmas repedések vannak az utakon, ráadásul azok havasak és jegesek is. Ehelyett azt kéri, adományozzanak ételt és takarókat, kabátokat és csizmákat, amit a vöröskereszt szétoszt a rászorultak között. Azt is kérték az emberektől, adjanak vért, amire most szükség van a sérültek ellátásához.

A tragédia miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök nemzeti gyászt hirdetett.

Mint beszámoltunk róla, Magyarország átmenetileg kiürítette az ankarai török nagykövetséget a földrengés miatt. Emellett hazánk több más országhoz hasonlóan mentőegységet küld Törökországba. A török katasztrófavédelem szerint egyébként 65 ország több mint 2600 embert küldött, hogy segítse a török mentők munkáját.