Még véget sem ért az orosz választás, máris „gratulált” Putyinnak az Európai Tanács elnöke

Még véget sem ért az orosz választás, máris „gratulált” Putyinnak az Európai Tanács elnöke

Szavazók egy szentpétervári szavazóhelyiségben a háromnapos orosz elnökválasztás első napján, 2024. március 15-én. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken megkezdődött Oroszországban az elnökválasztás, amely három napig tart. A szavazás, amely a várakozások szerint nem lesz szabad és tisztességes, egyben az első jelentős választás Oroszországban azóta, hogy Putyin 2022 februárjában megkezdte az Ukrajna elleni inváziót. Charles Michel már tudja is, ki lesz a győztes.

Bár, a szavazólapon négy név szerepel, a győztes minden bizonnyal Vlagyimir Putyin elnök lesz, aki újabb hat évvel hosszabbítja meg hivatalban töltött idejét. Putyinon kívül indul még Leonyid Szluckij, a Liberális Demokrata Párt vezetője, Vlagyiszlav Davankov, az Állami Duma alelnöke, az Új Emberek párt tagja, valamint Nyikolaj Haritonov képviselő a Kommunista Párt színeiben. Putyin legfőbb ellenfele, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egy hónapja gyanús körülmények között halt meg egy elszigetelt sarkvidéki börtönben. 

A 2020-ban végrehajtott alkotmányreform tette lehetővé, hogy az eddigi négy elnöki ciklusa után Putyin akár még kétszer jelöltesse magát a tisztségre. – Putyin már csaknem 25 éve elnök vagy miniszterelnök – írja a Szabad Európa. A háromnapos elnökválasztáson online is lehet szavazni, és részt vesznek benne az Ukrajnától elcsatolt négy régió lakói is. A választás eredményét várhatóan március 18-án hirdetik ki, ennek ellenére az Európai Tanács elnöke, Charles Michel már péntek délelőtt megelőlegezte az elsöprő győzelmet Putyinnak, és gratulált neki az X-en. Mint írta: „Szeretnék gratulálni Vlagyimir Putyinnak a ma kezdődő választásokon aratott elsöprő győzelméhez. Nincs ellenzék. Nincs szabadság. Nincs választás".