Megkezdődtek az EP-választások, Hollandiában és Észtországban már szavaznak

Megkezdődtek az EP-választások, Hollandiában és Észtországban már szavaznak

Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője leadja szavazatát Hágában 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon csak június 9-én, vasárnap lehet voksolni az európai parlamenti választáson, Hollandiában viszont már ma megnyílnak a szavazóhelyiségek, este kilencig lehet leadni a szavazatokat. Észtország egy egész hetet ad az egyes választópolgároknak: ott hétfőtől vasárnapig lehet szavazni. Az Európai Parlament 720 képviselője közül a Hollandiában élő állampolgárok 31-et választanak meg csütörtökön. Hollandiának jelenleg 29 képviselője van az Európai Parlamentben. A hollandiai szavazáson 20 párt képviseletében összesen 497 politikus indult.

Öt évvel ezelőtt a Frans Timmermans vezette PvdA lett a legnagyobb holland párt az EP-ben, most azonban a tavalyi holland parlamenti választásokon győztes, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) megszorongathatja őket. A PVV 2019-ben csak egy mandátumot nyert. Bár az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Geert Wilders pártja kapta a legtöbb szavazatot a parlamenti választásokon, a miniszterelnök nem ő lesz. Az európai parlamenti választásokon minden bizonnyal szintén hatalmasat fog nyerni Wilders, pártját 32 százalékra teszi a Politico a közvélemény-kutatások átlaga alapján. Észtországnak a 720 helyből hét képviselője lesz a következő Európai Parlamentben. Urmas Reinsalu volt külügyminiszter konzervatív Haza pártja az elmúlt hat hónapban vezette a felméréseket.

Hollandia után pénteken az Írországban élő állampolgárok mehetnek szavazni, majd szombaton Lettország, Málta és Szlovákia következik. Csehországban és Olaszországban két napon keresztül szavaznak 7-én és 8-án, illetve 8-án és 9-én. A legtöbb EU-tagállamban, köztük Magyarországon vasárnap tartják a szavazást, és csak ezután hirdetik ki a választási eredményeket. Az EU 27 tagságában mintegy 370 millióan adhatják le szavazatukat, amelyek rendelkezésre állnak négy nap alatt.