Meglepő fordulat: Kína elismeri, hogy voltak hiányosságok

Meglepő fordulat: Kína elismeri, hogy voltak hiányosságok

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína megreformálja járványmegelőzési és -ellenőrzési rendszerét, hogy kiküszöbölje a hiányosságokat, amelyeket az új koronavírus járványa hozott a felszínre – jelentette be szombaton az állami egészségügyi bizottságot vezető miniszterhelyettes.

Mint ismert, a kínai vezetést erősen bírálják bel- és külföldön egyaránt amiatt, hogy kezdetben lassan reagált a Vuhan városból kiindult járvány kitörésére. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter épp a napokban ismételte meg, hogy Kína a felelős a koronavírus-járvány elterjedéséért. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Peking megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo: Kína megelőzhette volna százezrek halálát | Magyar Hang

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

„A koronavírus-járvány alaposan próbára teszi az ország vezetését, és felszínre hozta az esetleges nagy járványkitörések és a közegészségügy közötti gyenge pontokat” – ismerte el Li Pin újságíróknak nyilatkozva, amelyet az MTI idéz. A bizottság ki fog építeni egy „központosított és hatékony” irányítási rendszert, és modernizálja a járványmegelőzés és -ellenőrzés módszereit. Jobban támaszkodik majd a statisztikai adatokra, a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára, a betegségek elemzésére, a vírusterjedés nyomon követésére, és igyekszik jobban elosztani a védekezéshez rendelkezésre álló anyagi eszközöket – tette hozzá a politikus. Emellett nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a kutatásra és az egészségügyi védelmi felszerelések biztosítására.

Kínában szombaton 24 nap óta nem volt újabb halálos áldozata az új koronavírus járványának.