Megnyitották a kínai kormányzat nemzetbiztonsági irodáját Hongkongban

Megnyitották a kínai kormányzat nemzetbiztonsági irodáját Hongkongban

A Victoria-öböl látképe a Hongkong-sziget egyik felhőkarcoló szállodájából (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyitották a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági irodáját Hongkongban szerdán – adta hírül internetes oldalán az angol nyelvű hongkongi lap, a South China Morning Post. Az MTI által is idézett cikk szerint az ügynökséget – amelynek feladata, hogy felügyelje az új nemzetbiztonsági törvény alkalmazását, és útmutatást nyújtson a helyi kormányzatnak a jogszabállyal kapcsolatban – a keményvonalasnak tartott Cseng Jen-hsziong, a Kínai Kommunista Párt kuangtungi ágának korábbi főtitkára vezeti majd. Cseng a megnyitó ünnepségen leszögezte: ügynökei nem fogják megsérteni a hongkongiak jogait. Az új nemzetbiztonsági törvényről pedig úgy vélekedett, hogy a jogszabályt az emberek jólétének érdekében léptették életbe.

Luo Huj-ning, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetője a megnyitón hangsúlyozta: „fölösleges pánikot és félelmet” keltenek mindazok, akik megkérdőjelezik az anyaország igazságszolgáltatási rendszerét és jogállamiságát. Az ügynökségnek átmenetileg helyet adó épület, amely korábban szállodaként működött, a tavalyi tüntetéshullám egyik népszerű gyülekezőhelyén található, a város egyik divatos lakóövezetében. A hongkongi lap egy hivatalos, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: a helyszín kiválasztásának fő szempontja volt, hogy az iroda „nyíltnak és korrektnek” mutatkozzon a helyiek szemében. Egy másik forrás pedig a lapnak elmondta: az irodában kétszáz-háromszáz ember dolgozik majd.

Az iroda megnyitásával egy napon Kevin Yeung hongkongi oktatási miniszter egy, a hongkongi diákok szólásszabadságáról szóló kérdésére adott írásos válaszában közölte: az iskolák nem tarthatnak olyan rendezvényeket, amelyeken a politikai nézeteiket fejezik ki. A Hong Kong Free Press című hongkongi híroldal beszámolója szerint Yeung továbbá figyelmeztette a tanintézményeket, nem engedélyezhetik a diákoknak, hogy politikai üzenetet tartalmazó dalokat játsszanak le vagy énekeljenek, illetve politikai állásfoglalásukat tükröző tevékenységet folytassanak. A miniszter a kormányellenes tüntetések himnuszaként emlegetett Dicsőség Hongkongnak című dalt hozta fel példaként.

A hongkongi kormányzat a múlt pénteken közölte, hogy a tavaly júniusban megkezdődött tüntetéshullámon rendszeresen skandált, „Szabadítsuk fel Hongkongot, korunk forradalma” jelmondat szeparatistának vagy felforgatónak minősülhet az új törvény értelmében. A szlogen a Yeung által említett dal szövegében is szerepel.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.