Megy a versenyfutás a vakcináért, az olaszok azt hiszik, ők lehetnek az elsők

Megy a versenyfutás a vakcináért, az olaszok azt hiszik, ők lehetnek az elsők

Képünk illusztráció. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egereken már eredményesen tesztelték a kísérleti vakcinát a fertőző betegeket kezelő római Spallanzani Kórházban, és az emberekkel folytatott kísérletekre már nyáron sor kerülhet – adja hírül a The Independent brit lap. Az olasz kutatók állítják, olyan antitestet sikerült kifejleszteni az egerekben, amelyek az emberi sejtekben is működnek.  

Luigi Aurisicchio, a fejlesztésben résztvevő Takis cég vezetője közölte, tudomásuk szerint szerint a világon nekik sikerült először demonstrálniuk, hogy a vakcina segítségével képesek semlegesíteni a koronavírust. A kutatók nagy erőkkel dolgoznak azért, hogy olasz technológia és tudás segítségével szülessen meg a használható oltóanyag.  A következő tesztjeik már arra irányulnak, hogy mi az az ellenanyagszint, ami megfelelő védelmet nyújt, és milyen hosszú időre ad védettséget a potenciális vakcina. 

Nincsenek egyedül a porondon: a múlt héten az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem jelentette be az egyetem által fejlesztett, a COVID-19 fertőzés megelőzését szolgáló potenciális rekombináns adenovírus vakcina globális továbbfejlesztésére és forgalmazására irányuló megállapodását.

Az Oxfordi Egyetem potenciális vakcinája a múlt héten lépett a fázis I. klinikai vizsgálati szakaszba, amely során öt dél-angliai centrumban, 18-55 éves egészséges önkéntesekben vizsgálják a hatékonyságát és a biztonságosságát. A fázis I. vizsgálat eredményei a jövő hónapban várhatóak, míg a későbbi fázisú vizsgálatokra az év derekán kerülhet sor – áll a cég közleményében.

Eközben már amerikai önkéntesek is megkapták azt az első vakcinát, amelyet egy amerikai gyógyszercég, a Pfizer és egy német biotechnológiai vállalat, a BioNTech fejlesztett ki. Ebben a fejlesztésben a vírus tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav alkalmazásával igyekeznek kialakítani a test védekezőképességét.

Radikális megoldással jutnának vakcinához a kutatók: egészséges fiatalokat fertőznének meg | Magyar Hang

A legtöbb kutató úgy látja, a koronavírus-járványt nem leszünk képesek megállítani addig, amíg nem sikerül kifejleszteni a védőoltást ellene. Ez azonban túl sok időt vehet igénybe, egy nemrég publikált tanulmány ezért radikális megoldást javasol: egészséges fiatalok megfertőzésével juthatnánk közelebb a védelmet jelentő vakcinához - írja a Nature tudományos folyóirat.